OEKRAÏNE

Brandweervrouw brengt duizenden kilo's dierenvoer en busjes vol hulpgoederen richting Oekraïne

Brandweervrouw Amanda van Kuijk uit Barendrecht is een inzamelingsactie gestart om mensen- en dierenspullen de Oekraïne in te krijgen. Met zes busjes gaat zij vrijdagochtend heel vroeg, met nog een paar anderen van de brandweer naar Polen om daar alles af te geven. Stichting Konijn heeft maar liefst achtduizend kilogram dierenvoeding gedoneerd.
Honderden dozen opgestapeld tot aan het plafond. Er is bijna geen loopruimte meer en de spullen blijven komen. Een lege loods van het waterschap Hollandse Delta in Ridderkerk is het kloppende hart van de inzamelactie. Babyspullen, kleding, speelgoed, huisraad, dierenbenodigdheden, een rolstoel en heel veel dierenvoeding. Alles is uitgezocht en herpakt in makkelijk dozen. Vandaag en morgen gaat ze inladen en vrijdagochtend gaan ze rijden.
"Het is bijna negen uur rijden. Dus we komen ergens vrijdagavond wel aan. Eerst brengen we het dierenvoer naar een plaats bij de Poolse grens. Die lege bussen rijden dan weer terug en dan gaan wij verder Oekraïne in om de rest af te leveren."
Amanda heeft de hele planning in haar hoofd: "We zouden nog wel meer spullen mee kunnen nemen als we genoeg busjes zouden hebben. Die huur is ruim 900 euro per bus en dat geld is er gewoon niet. We moeten het doen met donaties. Misschien de volgende keer. Maar ik ben zo blij met de zes volle bussen die we nu al kunnen sturen. De acties voor Oekraïne zakken wat weg in de belangstelling namelijk en dan vind ik juist dat ik wel moet doorzetten."
Amanda doet het niet alleen. Ze wordt gesteund door meerdere collega's van het brandweerkorps. De reis naar Oekraïne volgen? A manda houdt een realtime vlog met gps, foto en video bij op haar twitterkanaal @amandeltje2 ( is haar twitter account)

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl