nieuws

AEX opent laatste sessie van 2016 vlak

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag vrijwel vlak geopend. Ook de andere Europese graadmeters begonnen zonder grote uitslagen aan de laatste handelssessie van 2016.
De AEX-index stond na een halfuur 0,2 procent in de min op 481,73 punten. De hoofdgraadmeter van het Damrak staat daarmee 9 procent boven de slotstand van vorig jaar. De MidKap zakte aan het begin van de laatste handelsdag van het jaar ook 0,2 procent, naar 686,49 punten en bleef daarmee bijna 2 procent onder de slotstand van 2015.
De AEX boekte zijn winst van dit jaar sinds 9 november, de dag na de Amerikaanse presidentverkiezingen. De AEX zakte na de bekendmaking van Trump als winnaar eerst nog onder het slotniveau van 2015, om vervolgens op dezelfde dag al een lange winstreeks in te zetten. Dat beeld was ook zichtbaar op de beurzen in Parijs en Frankfurt, die er dit jaar 4 en 6 procent bij kregen.
Londen kende een nog veel beter beursjaar. De FTSE ging 14 procent omhoog in 2016 en bereikte daarbij deze week de hoogste stand uit zijn historie. Dat record werd gerealiseerd door de opmars sinds de keuze van de Britten om de EU te verlaten, en de bijbehorende stevige daling van het Britse pond.
De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs zakten vrijdag 0,1 tot 0,2 procent. In Londen en Frankfurt sluiten de beurzen aan het begin van de middag. In Amsterdam en Parijs wordt een volledige handelsdag afgewerkt, net als in New York. In Amsterdam, Frankfurt en Parijs wordt de handel maandag hervat. In Londen, New York en op de meeste plaatsen in Azië blijven de beurzen op 2 januari dicht.
De uitslagen bleven vrijdag overal bijzonder bepekt. Biotechnologiebedrijf Galapagos voerde de AEX aan met plus van 0,6 procent. Shell, DSM en Vopak stonden onderaan met minnen van iets minder dan 1 procent.
De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 0,4 procent in de plus op 53,97 dollar. Brent werd ook 0,4 procent duurder, bij 57,08 dollar per vat. De euro werd voor 1,0515 dollar verhandeld, tegen 1,0480 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.