FINALE

Dit kunnen Feyenoord-fans verwachten in Tirana volgens inwoner Jorik: 'Albanië houdt echt van toeristen'

Jorik Nijdam
Jorik Nijdam © privé
De gemiddelde voetbalsupporter stapt bij een Europese uitwedstrijd het vliegtuig uit en zoekt naar een plein om via wat vloeibare versnaperingen de wedstrijdspanning te drukken. Maar in de Albanese hoofdstad Tirana kunnen ook de cultuurliefhebbers aan hun trekken komen. Nederlander Jorik Nijdam woont daar al tien jaar, heeft een reisbureau en kan dus alles vertellen over de stad waarin Feyenoord volgende week de finale van de Conference League speelt. "Albanië is zo divers!"
Vol enthousiasme vertelt Nijdam over het land waar hij nu woont. "De bruisende hoofdstad Tirana heeft de meeste barretjes per vierkante meter in heel Europa. De restaurants zijn goed. Ze hebben alles wat je wilt voor goede prijzen. Bovenin het land heb je de Albanese Alpen, het land heeft veel Unesco-plekken en de zuidkust is prachtig. Het is vergelijkbaar met Griekenland, maar dan goedkoper." Ook op culinair gebied is het in het Balkanland goed toeven volgens hem. "De keuken is een mix van Italiaans en Grieks, met veel vis en groenten."
Nijdam heeft toerisme gestudeerd en stond tien jaar geleden op een keerpunt. Hij wilde nieuw werk in een ander land. “Albanië stond hoog op mijn lijstje. Ik heb toen gesolliciteerd bij een bedrijf en drie weken later woonde ik daar.” Het was niet gelijk de bedoeling daar tien jaar te blijven “Ik heb daar na een paar maanden een vrouw ontmoet, we hebben ons bedrijf opgezet en zijn er gebleven." Met hun bedrijf Albania2Go verzorgen ze allerlei soorten rondreizen. Onderaan dit verhaal geeft Nijdam nog zes tips voor Tirana en omstreken.

Finale leeft

Het stel woont met hun bijna 4-jarige dochter in het centrum van Tirana waar over exact een week wordt afgetrapt tussen Feyenoord en AS Roma in het Air Albania Stadion. Volgens Nijdam leeft de finale zeker in zijn stad. “Gisteren liep ik nog door het centrum en daar werden op het grote plein al de stellages opgebouwd voor de grote schermen."
Tirana heeft volgens hem twee grote pleinen waar meer dan duizend man tegelijk terecht kan. Die pleinen zijn al verdeeld. "Zoals ik het nu begrijp is het Skanderbergplein midden in het centrum voor de Feyenoorders en het grote plein naast het stadion voor de Italianen." Ook het gloednieuwe Air Albania Stadion - vorig jaar opgeleverd - ligt midden in het centrum.
Het Skanderbegplein in Tirana, de plek voor de Feyenoord-fans
Het Skanderbegplein in Tirana, de plek voor de Feyenoord-fans © Jorik Nijdam
Dat stadion was met mooie dronebeelden al goed te zien in het afgelopen seizoen van kijkcijferkanon Wie is de Mol? Een geschenk uit de hemel voor het bedrijf van Nijdam en zijn partner. "Het kwam als een verrassing. Echt top! Na twee coronajaren met amper werk was dit goede reclame. Ik weet niet of het direct door het programma komt, maar de aanvragen zijn meer geworden. Natuurlijk ook omdat reizen weer kan, al hoorde ik van sommige mensen dat Wie is de Mol? hen het laatste duwtje in de rug heeft gegeven."

Gastvrij Tirana

Terug naar de Feyenoord-supporters die naar verwachting met enkele duizenden naar Tirana komen. Wat treffen zij daar aan? "Ze gaan het gezellig hebben met de lokale bevolking. Die houden echt van buitenlanders en je kunt bijna niets fout doen. Iedereen maakt graag kennis met je om samen een biertje, koffie of raki te drinken. Zeker tien jaar geleden nog werd je in de dorpjes als toerist gevraagd bij mensen thuis te komen."
Een lokale schone aan de haak slaan - zoals Nijdam lukte - voor wie daarnaar opzoek is, zal volgens hem niet meevallen. "Het blijft een Balkanland en de bevolking is op dat gebied gesloten. Ik denk dat je flink je best moet doen. Proberen kan altijd en dat is vooral grappig voor de vrienden die toekijken." Volgens hem kun je met de jongere bevolking vrij goed Engels spreken.
Voor de supporters die het gewoon bij een biertje in de binnenstad houden, zal het uitstekend weer zijn in Tirana. Ook voor de spelers die het veld op moeten is het in de voorzomer nog goed te doen. "Gisteren was het al dertig graden hier. Maar drukkend warm is het nog niet, dat is echt pas vanaf half juni."

Kaartjes via de UEFA

Zelf is de de 34-jarige Nijdam uit Ter Heijde aan Zee in het Westland ook zijn hele leven al Feyenoord-fan. Tot zijn grote vreugde lukte het ook kaartjes te scoren voor hemzelf en wat vrienden en familie. "Ik heb ze gewoon via de UEFA. Het is heel vreemd dat dit bij de Feyenoord-supporters niet bekend was. Bij ons kwam die verkoop twee dagen van te voren in het nieuws.”
Veel lokale voetballiefhebbers zullen er volgens hem niet in het stadion zitten woensdag. "Er zijn wel wat Albanezen die kaarten probeerden te krijgen om door te verkopen. Daarvoor ben ik ook veel gebeld. Alleen daar wordt zoveel geld voor gevraagd, dat ik het niet doe.”
Sinds Feyenoord zich ten koste van Olympique Marseille plaatste voor de finale van de Conference League staat de telefoon van Nijdam roodgloeiend. "Het is deze dagen heel druk! Al kan ik zelf niet zoveel meer doen. De hotels zitten vol en het bedrijf waarmee wij transfers regelen, hebben geen auto's meer." Uiteraard zijn ook de prijzen de pan uitgerezen. “Sommige hotels kosten in januari nog 50 euro per nacht en zijn nu naar 500 gegaan. Niet normaal! Bij de meeste gewone hotels is het van 50 naar 100 gegaan.”

Zes reistips

Voor supporters die wat langer willen blijven in Albanië en van cultuur houden, heeft Jorik Nijdam zes reistips.

1. Het Bunk'Art Museum

Het is een voormalig nucleaire bunker uit de Koude Oorlog in een berg. Het heeft meer dan zeventig kamers. Bijvoorbeeld voor het theater en een kamer voor de voormalig dictator. Zelfs zonder alle verhalen erover te lezen is het al interessant om doorheen te lopen.
Bunk'Art in een voormalige nucleaire bunker in Tirana
Bunk'Art in een voormalige nucleaire bunker in Tirana © Jorik Nijdam

2. Kabelbaan de Dajti Ekspres

Het Bunk'Art Museum kun je combineren met de kabelbaan de berg op. In een cabine ga je naar een hoogte van 1.600 meter. Daar is het lekker fris om wat te eten en voor een mooie wandeling. Ook kun je daar paardrijden of een buggytocht maken. Erg leuk om te doen!

3. Bar Komiteti

Deze bar is volledig ingericht met meubels en decoratie uit de communistische tijd. Alles is hier oud. Het is een mooie plek voor een kop koffie of één van de vele soorten raki's die ze hier hebben. En tegenwoordig kun je buiten zitten. Heel relaxt!

4. House of Leaves

Dit is een soort spionnenmuseum, vooral gericht op afluisteren. Hier waren ze ook bij Wie is de Mol? voor een opdracht.

5. Shpella e Pëllumbasit

Een half uur met de taxi of bus vind je dit natuurgebied buiten de stad in de bergen. In een half uur of drie kwartier tijd kun je hier een wandeling maken langs de rivier en grotten.
Het wandelgebied van Shpella e Pëllumbasit
Het wandelgebied van Shpella e Pëllumbasit © Jorik Nijdam

6: Een stranddag in Durrës

Op veertig minuten rijden van Tirana kun je naar Durrës voor een heerlijke stranddag aan de Adriatische zee.