nieuws

Gevaar bij Kemira in de Botlek geweken

Bij waterchemiebedrijf Kemira in de Botlek is alles weer onder controle. De temperatuur van de opslagtank waarmee problemen waren is onverwacht gedaald, zegt de politie vrijdag aan het begin van de middag.
Op het terrein van het bedrijf
een giftige stof te ontsnappen nadat er iets was misgegaan met het productieproces van een acrylsoort. De temperatuur in een tank steeg plotseling zo erg dat een giftige stof zou kunnen ontsnappen.
Voor de zekerheid waren de hulpdiensten massaal uitgerukt. De brandweer heeft met medewerkers van Kemira de stof verdund met water en de tank zoveel mogelijk koel gehouden.
Dat heeft gewerkt, zegt de politie. "Door de tank te vullen met water is de temperatuur gedaald. De kans dat de stof ontsnapt is nu klein."
Leeglopen
Het bedrijf heeft in de loop van vrijdagmiddag de tank laten leeglopen in een opvangbak. Daarbij kon enige damp bij vrijkomen. De brandweer was ter plaatse om die damp met een schuimblusdeken neer te slaan.
Het was niet de eerste keer dit jaar dat de hulpdiensten naar Kemira uitrukten voor een chemische reactie in een tank. Dat gebeurde eerder in juni.