CRIMINALITEIT

'Sneeuwbalmoord' nu gelinkt aan ripdeal: Sedar Soares (13) was op het verkeerde moment op de verkeerde plaats

Sedar Soares
Sedar Soares © Rijnmond
De fatale beschieting van de Rotterdamse tiener Sedar Soares heeft niet met sneeuwballen te maken, maar met een ripdeal. Dat is het nieuwe scenario waarvan de politie uitgaat. De 13-jarige Sedar kwam negentien jaar geleden om het leven door vuurwapengeweld bij metrostation Slinge. Voor de tip die naar de dader leidt heeft justitie het tipgeld verhoogd naar 40 duizend euro.
Op 1 februari 2003 was Sedar rond 22:00 uur met een groepje vrienden sneeuwballen aan het gooien vanaf het parkeerdek bij metrostation Slinge. Ze bekogelden voorbijgangers en passerende auto's. Opeens klonken, in het donkere winterlandschap, vier knallen.
Sedar wist niet op tijd weg te duiken. Hij werd geraakt in zijn voorhoofd en overleed de volgende dag in het ziekenhuis.
Jarenlang werd ervan uitgegaan dat de Kaapverdiaanse tiener was omgebracht door een boze automobilist, die vanwege een of meerdere sneeuwballen op zijn wagen een pistool had getrokken. Maar bij het coldcaseteam van de politie, dat onopgeloste misdrijven onderzoekt, is negentien jaar na dato een nieuw scenario komen bovendrijven. Dat van een ripdeal, oftewel: een beroving, waarbij de ene criminele partij er zowel met het geld als de koopwaar (meestal drugs) vandoor gaat.
Rond het tijdstip dat Sedar met zijn vrienden lol maakte in de sneeuw zou bij Slinge vermoedelijk zo'n ripdeal hebben plaatsgevonden. "Het team kan niet anders dan de verdrietige conclusie trekken dat hij op het verkeerde moment op de verkeerde plaats is geweest", laat de politie weten.
Sedar Soares met kerst 2002
Sedar Soares met kerst 2002 © Politie Rotterdam

'Koning der Lullen'

Voor de dood van Sedar Soares heeft ooit iemand vastgezeten: de Antilliaan Gerald H. Een man met een opmerkelijk zelfbeeld. H. had destijds tien kinderen bij zeven verschillende vrouwen en afficheerde zichzelf om die reden als 'Japatin', wat zoveel betekent als 'de Koning der Lullen'. De titel stond zelfs op zijn auto, een rode Honda Civic.
H. was voor de politie geen onbekende. Hij was actief in de drugswereld en had het imago van een macho met een zeer kort lontje. Een vrouw in een telefooncel zou hem op de avond dat Sedar werd neergeschoten woedend uit de Honda hebben zien stappen. Met een vuurwapen in zijn hand.
De verdachte werd opgepakt op Schiphol, waar hij tegen de lamp liep met 300 gram cocaïne, verstopt in een shampoofles. Op zijn strafblad stond op dat moment al een veroordeling voor een schietpartij. In januari 2005 werd hij op basis van getuigenverklaringen veroordeeld tot 15 jaar cel voor de dood van Sedar Soares. Het moordwapen kwam nooit boven water. En technisch bewijs was er niet.
H. ging tegen het vonnis in hoger beroep. Met succes. Hij kon de rechtszaal als vrij man verlaten, omdat verschillende getuigen hun verklaringen hadden ingetrokken. Onder hen was de vrouw uit de telefooncel. Justitie vermoedde dat de getuigen als de dood waren voor de wraakzucht van 'Japatin'.
Ook via de Hoge Raad lukte het justitie niet om deze zaak rond te krijgen. In december 2006 werd het dossier gesloten.

Cold Case kalender

Het duurde veertien jaar voordat in de media weer aandacht werd gevraagd voor de 'sneeuwbalmoord'. De beschieting bij Slinge werd door de politie ook op de Coldcasekalender gezet, die jaarlijks wordt verspreid in gevangenissen en tbs-klinieken, in de hoop op nieuwe informatie.
Concrete aanwijzingen om het onderzoek nieuw leven in te blazen ontbraken destijds. Wel waren er volgens de politie nieuwe technieken die konden bijdragen aan de opsporing van de dader. In Bureau Rijnmond, het opsporingsprogramma van Rijnmond, sprak een woordvoerder de hoop uit dat mensen die meer wisten over de schietpartij alsnog zouden gaan praten.
Naar nu blijkt is dat het geval geweest. De politie zegt dat meerdere getuigen zich hebben gemeld. En roept anderen nu op om ook over de brug te komen. "Er zijn sterke aanwijzingen dat binnen de Antilliaanse gemeenschap informatie bekend is over de zaak."
Of Gerald H. nog steeds verdachte is? Daarover worden geen mededelingen gedaan. "We houden alle scenario's open", laat een woordvoerder weten. De beloning voor de gouden tip is inmiddels verhoogd naar 40 duizend euro.

'Sedar deed geen vlieg kwaad'

De familie van Sedar Soares zegt in een schriftelijke verklaring: "We missen Sedar nog elke dag. Onze zoon, broer, neefje was op het verkeerde moment met zijn vriendjes op de verkeerde plek. We zijn heel blij dat de politie zijn overlijden opnieuw de volle aandacht geeft. En we zijn iedereen dankbaar die heeft meegeholpen om dit bijzondere project voor elkaar te krijgen. Sedar was een lieve jongen die heel graag voetballer wilde worden en geen vlieg kwaad deed. We hopen dat mensen die meer weten zich na al die jaren willen melden. Het zou iedereen die van Sedar houdt veel rust geven."
De nabestaanden willen geen interviews over de zaak geven. Wel hebben ze meegewerkt aan een documentaire over het Rotterdamse coldcaseteam. Die is zondagavond 22 mei om 21:55 uur te zien op NPO1.
Een politiewoordvoerder zei in 2020, toen de zaak weer was opgepakt, namens het team dat de zaak Sedar Soares in onderzoek heeft: "Rechercheurs die aan zo'n zaak werken, vergeten dat van hun leven niet. Dit maakt zoveel indruk en dit willen ze zó graag alsnog oplossen. Er zijn altijd mensen die zeggen: 'Voordat ik met pensioen ga, wil ik die zaak nog opgelost hebben.' Dit is er zo eentje."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl