ENERGIE

Rotterdam kan geldslurpend Warmtebedrijf verkopen aan energiereus Vattenfall

verwarming
verwarming © archief
Rotterdam kan na zestien jaar alsnog af van het verlieslijdende Warmtebedrijf. Het Zweedse energiebedrijf Vattenfall wil het overnemen. Voor welk bedrag en hoe groot de schuld is die uiteindelijk overblijft, is nog niet bekend. De Rotterdamse gemeenteraad en de provincie Zuid-Holland, die beide eigenaar zijn, moeten in juni over de verkoop beslissen. Rotterdam stak al honderden miljoenen in het project.
Het Warmtebedrijf is een ambitieus project van de gemeente Rotterdam waarmee restwarmte uit de haven gebruikt wordt om huizen en kantoren te verwarmen. Al vanaf het begin kampt het project met tegenslagen en vertragingen. Het bedrijf is nog nooit winstgevend geweest en de gemeente moest er steeds weer miljoenen insteken.
De Rotterdamse gemeenteraad trok afgelopen najaar na vele reddingspogingen de stekker eruit. Het warmtebedrijf had nog geprobeerd uit de problemen te komen door restwarmte aan Leiden te leveren. De contracten waren opgesteld, maar het lukte niet om de pijpleiding aan te leggen.
Na het stoppen is onderzocht of een doorstart van het warmtebedrijf mogelijk was of dat een faillissement de beste optie zou zijn. Vattenfall is nu bereid het bedrijf te kopen. De warmtevoorziening voor projecten onder meer in Rotterdam-Zuid en de afspraken met de huidige klanten gaan dan gewoon door. Ook kan de restwarmte naar Leiden worden gerealiseerd. Dat wordt gedaan via een aftak van de nieuwe pijpleiding die de Gasunie van Vlaardingen naar Den Haag aanlegt.
De details van de verkoop zijn nog niet openbaar, net als de schuld die overblijft voor Rotterdam. De raadsleden nemen op 2 juni het besluit.