FINALE

Echt waar: Feyenoord kan je letterlijk een hartaanval bezorgen (en zo voorkom je dat)

Cardioloog Martin van der Ent
Cardioloog Martin van der Ent © Rijnmond
Geloof het of geloof het niet: het kijken naar een zenuwslopende sportwedstrijd kan in het ergste geval leiden tot een hartaanval. Het gebeurt niet heel vaak, maar interventiecardioloog Martin van der Ent maakte het mee in zijn Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam-Zuid. Van der Ent houdt er rekening mee dat het volgende week tijdens Feyenoord tegen AS Roma weer kan gebeuren. De cardioloog deelt hier zijn tips om de wedstrijd zo gezond mogelijk te doorstaan.
"Als iemand hier komt, wordt hij op het bed gelegd en gaan we na plaatselijke verdoving via de pols naar binnen met een buisje. Via een katheter, een lang dun slangetje, spuiten we wat contrastvloeistof in de kransslagaderen van het hart. Dat zijn de bloedvaten die het hart zelf van bloed voorzien, zeg maar de benzineleiding van het hart. Als daar een probleem is, kun je een hartinfarct krijgen. We moeten dus in beeld in krijgen wat er mis is met de kransslagaderen. Als je hier bent, is er waarschijnlijk sprake van een groot en levensbedreigend probleem."
Echt waar: van Feyenoord kun je een hartaanval krijgen (en zo voorkom je dat)
Ja, Van der Ent houdt ook 'gewoon' spreekuur in het ziekenhuis dat hemelsbreed op nauwelijks een kilometer van Stadion Feijenoord ligt. Maar zijn functie interventiecardioloog duidt erop dat het meestal behoorlijk mis is als je hem te spreken krijgt. Een korte rondleiding langs zijn voornaamste werkplek, het laboratorium waar acute hartproblemen worden verholpen, maakt dat duidelijk. En ja, zegt Van der Ent, op de brancard lagen in het verleden ook mensen voor wie een voetbalwedstrijd net de druppel was. "Mensen leven heel erg mee met hun club. Die emotie kan heel diep zitten. Door die stress kun je problemen krijgen."

Na wedstrijd druk op eerste hulp

In zijn spreekkamer gaat het geregeld over Feyenoord, zegt de interventiecardioloog. "De liefde voor die club kan zorgen voor hartkloppingen. Zeker als een wedstrijd niet is gelopen zoals je hoopte. Meestal herstellen die klachten wel, maar soms belanden mensen hier. Hartkloppingen, pijn op de borst, mensen worden zweterig en soms erg misselijk. Dat kan uiteindelijk verkeerd aflopen. Sport kijken kan stress veroorzaken. Emotionele stress. Die ook nog eens versterkt wordt, omdat je daar vaak naar kijkt in gezelschap van mensen die ook stress hebben. Maar meestal gaat het gelukkig prima."
Blije en opgewonden supporters na het duel in Marseille
Blije en opgewonden supporters na het duel in Marseille © Rijnmond
Het is vooral oppassen als er onderliggende hartziekten of risicovolle condities zijn. Dichtgeslibde aderen bijvoorbeeld. "Ik heb het liefst dat mensen zo vroeg mogelijk bij me komen als er klachten zijn. Dan kunnen we er vaak door medicatie of een ingreep wat aan doen. Dan is voetbal kijken geen enkel probleem."
Toch gaat het niet altijd goed. "Als er veel opwinding in de stad is, merken we dat. Bijvoorbeeld als Feyenoord een belangrijke wedstrijd speelt. Mensen worden dan onrustig en melden zich vaker met klachten. Gelukkig hebben die niet allemaal een hartaanval."

Spanning en sensatie

Van der Ent wil zeker niet zeggen dat het levensgevaarlijk is om woensdag naar de Conference League-finale van Feyenoord te kijken, maar zo'n wedstrijd kan wel riskant zijn als er al problemen zijn. Amerikaans onderzoek leverde al eens op dat het op de eerste hulp van een ziekenhuis tijdens een belangrijke sportwedstrijd vaak doodstil is. Is het laatste fluitsignaal geweest, dan komen er kijkers die in de problemen zitten. De spanning en sensatie zijn ze te veel geworden. Hevig meeleven met een sportwedstrijd kan een serieuze lichamelijke inspanning zijn. Je staat letterlijk onder druk.
"Stress is iets wat bij het leven hoort. Dat is gewoon niet te voorkomen. Niet kijken naar zo'n wedstrijd is vaak ook geen oplossing. Bij een groot evenement hoor je de onrust in de stad en komt die stress toch wel binnen. Er zijn gelukkig wel andere dingen die je kunt doen."
Die oplossingen deelt cardioloog Van der Ent op in twee delen. In zijn algemeenheid gaat om verstandig leven: gezond eten, overgewicht voorkomen of aanpakken, voldoende bewegen en vooral niet roken zijn belangrijk. Maar voor de avond van de grote wedstrijd heeft cardioloog Van der Ent ook ideeën.
Hier komen patiënten met hartklachten te liggen
Hier komen patiënten met hartklachten te liggen © Rijnmond
"Als je al medicatie voor je hart hebt, vergeet die dan niet te nemen. Wees matig met alcohol. Rook vooral niet. Dat is echt heel belangrijk, veel belangrijker dan mensen vaak denken. Probeer goed uitgerust aan de wedstrijd te beginnen, een goede nachtrust van tevoren helpt echt. Het zal de spanning en stress niet voorkomen, maar helpt wel dat het stuk beter te dragen is."
Toch houdt Van der Ent er voorzichtig rekening mee dat er tijdens of na de grote finale Feyenoordersupporters op zijn behandeltafel liggen.