nieuws

Kraanvogels zorgen voor 'adoptiekuiken'

Entree_Blijdorp2.cropresize.tmp.jpg
Entree_Blijdorp2.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Een paartje Mantsjoerijse kraanvogels in de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp heeft een 'adoptiekuiken' uitgebroed. Ook is er nieuws over ringstaartmaki's en een aanstaand olifantje.
Het adoptiekuiken is een jufferkraanvogel, waarvan de ouders niet zo goed zijn in het broeden. De Mantsjoerijse kraanvogels weten heel goed wat ze met een ei aan moeten, maar daar loopt het weer niet zo lekker met de seks. Daardoor lukt het de zeldzame vogels niet om zich voort te planten.
De wisseltruc werd bedacht door de verzorgers in Blijdorp. Die hadden het jufferkraanvogel-ei aanvankelijk in de broedmachine gelegd. Zodra bleek dat het bevrucht was, werd besloten om het aan de 'Mantsjoerijnen' te geven. Die lijken nu dolgelukkig met het kuiken, dat groeit als kool.
Zodra de vogel zelfstandig is, zal hij bij andere jufferkraanvogels worden geplaatst. Hij zal dan de manieren van zijn eigen soort ontwikkelen en zo op den duur een partner kunnen vinden. Overigens zijn er gevallen in de natuur bekend waarbij verschillende kraanvogels daadwerkelijk tot voortplanting kwamen en de jongen opgroeiden tot ‘normale’ kraanvogels.

Olifantje komt binnenkort

De Blijdorpse olifant Bangka is in juli/augustus uitgerekend. De draagtijd van een olifant bedraagt circa 22 maanden. De lange draagtijd en de diverse dekdata maken het lastig om de datum van de bevalling precies te voorspellen. De verzorgers houden de olifanten om die reden nu al via de webcam dag en nacht in de gaten. Als alles goed gaat, wordt de negenjarige Bangka voor het eerst moeder, wat extra spannend is. In Blijdorp zijn al vele olifanten geboren. Het eerste olifantje dat in een Nederlandse dierentuin is geboren was Bernhardine, die in 1984 in Blijdorp ter wereld kwam.
Bijzonder van de naderende bevalling is dat het de eerste geboorte wordt in Blijdorp die buiten zal plaatsvinden. Dit jaar is het verblijf dusdanig aangepast dat de olifanten met goed weer dag en nacht buiten kunnen blijven. De Diergaarde werkt aan een mini-website, waarop de geboorte ook door het publiek via een webcam kan worden gevolgd.

Ringstaartmaki's

Nu de franjeapen in Blijdorp een gloednieuw onderkomen hebben gekregen aan de rand van de Afrikaanse savanne, is hun oude en enigszins 'opgepimpte' verblijf vanaf woensdag ingenomen door tien ringstaartmaki’s. Deze vrij grote halfapen met opvallend geringde pluimstaarten horen tot de familie van de maki’s of lemuren en zijn afkomstig uit de Apenheul. Hier was rivaliteit ontstaan tussen de vrouwtjes van een grote groep ringstaartmaki’s waardoor twee vijandelijke kampen zijn ontstaan. Met tien van deze vrouwtjes is een nieuw groepje geformeerd. Omdat Blijdorp juist nieuwe bewoners zocht voor het leegstaande verblijf van de franjeapen, kon de complete groep in Rotterdam terecht.