VERKEER

Drama voor Rozenburgers: herstel Calandbrug gaat maanden duren

De Calandbrug is wel open voor de scheepvaart
De Calandbrug is wel open voor de scheepvaart © MediaTV
Het herstel van de kapotte Calandbrug gaat waarschijnlijk een paar maanden duren. ProRail zegt dat de brug al die tijd dicht blijft voor het wegverkeer.
Ruim een week geleden kwam het probleem aan het licht. Kapotte lagers bij het omloopwiel zorgen ervoor dat de brug niet veilig bediend kan worden. De brug staat nu open zodat schepen er wel langs kunnen.
Het begon allemaal vorige week toen er in de brug iets bleek te tikken. Uit voorzorg werd besloten om de brug niet langer te gebruiken. Uit onderzoek blijkt dat de kapotte lagers de oorzaak zijn.
Het renoveren ervan is volgens ProRail een omvangrijke klus. Het gaat om grote onderdelen die vervangen moeten worden en die zitten niet op de makkelijkst bereikbare plek. "We moeten aan de slag met onderdelen van 450 ton", zegt Martijn de Graaf van ProRail.

Omleidingsroutes voor reizigers

Zolang de brug niet bediend kan worden moeten reizigers van een omleidingsroute gebruik maken. Het wegverkeer kan onder andere omrijden via de Thomassentunnel. Een andere optie is de Rozenburgsesluis, via de Theemsweg en de Neckarweg.
"We zijn aan het kijken voor alternatieve reismogelijkheden", vertelt De Graaf. "Het is heel vervelend dat dit de Rozenburgers zo raakt."