HOEKSCHE WAARD

Gemeente Hoeksche Waard stelt onderzoek in naar cultuur ambtelijke en politieke organisatie

Aptroot (links) wordt beëdigd door Commissaris van de Koning Jaap Smit.
Aptroot (links) wordt beëdigd door Commissaris van de Koning Jaap Smit. © Provincie Zuid-Holland
Burgemeester Charlie Aptroot van de gemeente Hoeksche Waard stelt een onderzoek in naar de cultuur en samenwerking binnen de ambtelijke en politiek-bestuurlijke organisatie. Dat meldt de gemeente vrijdag op haar website.
Aptroot besloot een extern onderzoek uit te laten voeren naar de cultuur en de samenwerking binnen de gemeente Hoeksche Waard. Het gaat daarbij volgens Aptroot "om de organisatie in brede zin, dus zowel de ambtelijke als politiek-bestuurlijke organisatie". Het onderzoek start volgende week en wordt uitgevoerd door bestuursadviseur Hans Andersson. Het onderzoek zal minimaal 10 weken duren.
Burgemeester Aptroot: “Ik ben ruim twee maanden waarnemend burgemeester van deze gemeente en heb gesprekken gevoerd met mensen uit alle lagen van de organisatie. Het waren veelal mooie, positieve gesprekken. Hoeksche Waard is een prachtige gemeente met een kwalitatief goede organisatie, maar er zijn zaken waar ik me zorgen over maak. Het gaat dan vooral om de cultuur en samenwerking in de organisatie. Ik kan daar, vanwege de vertrouwelijkheid van de gesprekken, niet verder op ingaan."

Minimaal 1 jaar waarnemend burgemeester

Mede door de met bestuurders en medewerkers gevoerde gesprekken heeft Aptroot besloten een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de cultuur en de samenwerking binnen de gemeente. Hoeksche Waard is een fusiegemeente die op sommige terreinen de schaalsprong nog moet maken, zo meldt de gemeente. "Een onderzoek naar de cultuur binnen de gemeente kan ook daar aan bijdragen en is in lijn met de opdracht die ik van de Commissaris van de Koning heb meegekregen.”
Aptroot is sinds maart 2022 waarnemend burgemeester van de gemeente Hoeksche Waard. Met de Commissaris van de Koning sprak hij af minimaal 1 jaar te blijven zodat hij voldoende tijd heeft om de rust op het stadhuis te doen wederkeren.