SPARTA

Een vurige Podcast Sparta met Hugo Borst: 'Manfred Laros gaf Henk van Stee de eerste trap buiten de deur'

Hugo Borst naast Henk van Stee op de tribune bij Sparta
Hugo Borst naast Henk van Stee op de tribune bij Sparta © VK Sportphoto - Mischa Keemink
Het vertrek van technisch directeur Henk van Stee, de mislukte transferzomer en de miraculeuze ontsnapping in de eredivisie onder leiding van Maurice Steijn. Het afgelopen seizoen van Sparta was een grote achtbaan. Presentator Frank Stout ontving Spartanen Hugo Borst, Ruud van Os en Anton Slotboom in de FC Rijnmond Podcast om uitgebreid terug te blikken.
Natuurlijk begon de speciale Sparta-editie van de podcast met de knappe handhaving. "We stonden er beroerd voor", begint Borst. "Maar de laatste reeks wedstrijden is er een ommekeer gekomen, waar ik niet op gerekend had." Voor de journalist van het AD en de NOS is het 'een bizar en raar seizoen' geweest.

Borst en Van Os met elkaar in discussie: 'Karaktermoord'

Dat heeft grotendeels te maken met de bestuurlijke perikelen op Het Kasteel. In de winter vertrok Van Stee bij Sparta, waarna Borst zich regelmatig scherp en kritisch uitliet over het clubbestuur en Van Os. Zo noemde Borst algemeen directeur Manfred Laros 'een oelewapper' bij ESPN. "Ik vlieg af en toe uit de bocht, maar op dat moment meende ik het wel. Als je aan mij vraagt of ik blij ben dat Laros er nog zit, dan zeg ik nee." Volgens de columnist heeft Laros bij het vertrek van Van Stee 'hem de eerste trap buiten de deur gegeven'.
Borst, die erkent dat hij zijn rol als journalist of supporter moeilijk kan scheiden, ergert zich aan de dubbelfunctie van Laros als algemeen en commercieel directeur van Sparta. "Ik vind dat hij ook de kwaliteiten mist om algemeen directeur te zijn. Hij is geen peoplemanager. Ik ken genoeg mensen die met hem een clash hebben gehad", zegt Borst. Ook is hij van mening dat Van Os 'een spreekbuis' van Laros is geworden. "Laros heeft een innige band met Van Os." Met Laros spreekt Borst echter niet. "Ik ben bang dat we dan zouden clashen."
In een reactie zegt Van Os dat hij niet alleen met Laros, maar ook met Van Stee praat. Zo spraken Van Os en Van Stee recent af bij een hotel. "Ik heb zeker geen hekel aan Van Stee. Als we elkaar tegenkomen, dan is er niets aan de hand. Maar er zijn in het verleden dingen gebeurd, ook toen hij nog in functie was, waar het fout is gegaan. Van Stee heeft een aantal dingen gezegd dat een eigen leven is gaan leiden."
Manfred Laros (links) en Henk van Stee
Manfred Laros (links) en Henk van Stee © VK Sportphoto - Mischa Keemink
Van Os haalt het persbericht van Giannis Masouras aan, waarin Van Stee meldde dat de Griek ervaring in de Champions League had. Dat klopte dus niet. "Hij zei dat dit een geintje was, maar dat pikken supporters niet", vertelt Van Os. Ook de uitspraken van Van Stee over de jeugdopleiding van Sparta in FC Rijnmond vielen niet goed. "Wat dat betreft graaf je je eigen graf", vindt de ad interim hoofdredacteur van Rijnmond.
Borst haalt in de podcast aan dat Van Os een karaktermoord heeft gepleegd op Van Stee. "Het gaat om twintig mensen die nu allemaal weg zijn", verwijst Borst naar een Rijnmond-artikel dat Van Os had geschreven. "Het is allemaal gelul!" Van Os bestrijdt dit. "De mensen wilden een onderzoek. Toen Van Stee wegging, was dat niet meer nodig."
Maar de heren kunnen elkaar vinden als het gaat over de academie van de Rotterdammers. Het gaat slecht met de jeugdopleiding, vindt Borst. Van Os is van mening dat Sparta voor een deel is leeggehaald. "We staan er bij de jeugd zeker niet briljant van", erkent Van Os. "Maar daar moeten we het wel van hebben. Sparta stopt daar ontzettend veel geld in", vult Borst aan.
Slotboom baalt van de frictie aan tafel tussen Borst en Van Os. "We zaten op een roze wolk", vertelt de Sparta-supporter. "Ik word hier ontzettend droevig van. Ik zie twee kampen bij onze kleine club. We zijn een herenclub en lossen het met elkaar op, maar dat zijn we nu niet aan het doen."

'Sparta zat muurvast'

Ook bespraken de mannen het eerdere vertrek van trainer Henk Fraser. Na dit seizoen zou hij al overstappen naar FC Utrecht, maar na het ontslag van Aleksander Rankovic toonde Fraser zich loyaal aan de Serviër. "Maar Rankovic had er eerder uit gemoeten. Bij de kerst al. Hij had niet eens terug moeten komen voor Gérard de Nooijer. Ik vind Rankovic een cynische man", zegt Borst. Volgens de columnist en presentator vinden de meeste spelers van Sparta een 'vreselijke man'.
Henk Fraser leunt voor zijn dug-out bij FC Utrecht-Sparta
Henk Fraser leunt voor zijn dug-out bij FC Utrecht-Sparta © VK Sportphoto - Mischa Keemink
Van Os legt uit dat Sparta vóór het ontslag van Rankovic muurvast zat. Borst denkt daar anders over: "Ik denk dat Gerard Nijkamp (technisch directeur van Sparta, red.) dit met goed proeven al in februari had kunnen zeggen."
Uiteindelijk vertrokken Fraser en Rankovic op Het Kasteel en begon Maurice Steijn eerder aan zijn klus. De rest is geschiedenis: Sparta handhaafde zich op bijzondere wijze in de eredivisie. Maar Borst heeft nog positieve woorden voor Fraser: "Wat hij goed heeft georganiseerd, is dat wij de beste verdediging van het rechterrijtje hadden." Van Os zag Steijn later iets aanvallends aan het team toevoegen. "Dat is de gouden combinatie gebleken."
Reageren op deze podcast? Mail ons op sport@rijnmond.nl.
Luister jij de FC Rijnmond Podcast al? Abonneer je snel!