WONEN

Protest tegen flexwoningen in Nesselande groeit: 'We gaan er alles aan doen om dit tegen te houden'

Als voorbeeld de woningen die in Hoogvliet worden gebouwd en het veld in Nesselande
Als voorbeeld de woningen die in Hoogvliet worden gebouwd en het veld in Nesselande © Hodes Huisvesting / Rijnmond
Op een braakliggend veld in de Rotterdamse wijk Nesselande moeten zo'n 150 flexwoningen komen. De compacte huizen zijn vooral bedoeld voor starters, vluchtelingen (statushouders) en urgent woningzoekenden. Een actiegroep van inmiddels zo'n 75 adressen uit de wijk verzet zich fel tegen de plannen en heeft een advocaat in de arm genomen. Ze vrezen voor overlast. "Dit past hier niet in het straatbeeld."
Vorige week plofte een brief van de gemeente op de mat bij de bewoners van de Laan van Magisch Realisme. Met het huidige tekort aan betaalbare woningen in Rotterdam en met de komst van de Oekraïense vluchtelingen, is het zaak om snel meer woningen te bouwen. Het braakliggende terrein in Nesselande is één van de plekken die de gemeente in het vizier heeft om tijdelijke woningen te bouwen. Compacte woningen, van 18 en 35 vierkante meter, die in een fabriek gebouwd worden. Ze kunnen snel geplaatst worden en blijven maximaal vijftien jaar staan.
Buurtbewoonster Dina Jongenengel schrok toen ze de brief las. De plannen komen als een grote verrassing. Ze is er niet blij mee, en met haar tientallen anderen. Een advocaat moet uitpluizen of de bouwplannen wel rechtmatig zijn. Zo is de grond bestemd voor bedrijfspanden. "Wij vrezen dat we straks overlast gaan krijgen van extra verkeer als hier honderden bewoners bijkomen. In de spits is het hier al heel druk met verkeer. Dit is een groenstrook waar je niet honderden bewoners op kwijt kan."
Dina op het veld
Dina op het veld © Rijnmond

'Niet de juiste plek'

De actiegroep snapt echt wel dat de woningnood hoog is, legt Dina uit. "Maar dit is gewoon niet de juiste plek voor deze bewoners. Die worden hier ook niet gelukkig." Zo is er maar weinig te doen voor jongeren in deze rustige buurt en moet je twintig minuten lopen naar de metro. Ze verwacht dat de bewoners in de zomer veel buiten gaan hangen. "Als je in een container woont van 18 vierkante meter, dan zou ik dat ook doen." Ook is de kans op overlast groot door het tijdelijke karakter van de bewoning, voorziet de actiegroep. "Als de toekomstige bewoners hier zo'n twee jaar komen wonen, hebben ze ook geen binding met de wijk. Wij zijn wél betrokken bij de wijk en zetten ons daar voor in."

'McDonald's is erger'

De mogelijke komst van de woningen is het onderwerp van gesprek in de straat. Niet iedereen is het met de actiegroep eens. Bewoner Wim kijkt straks uit op de flexwoningen, maar is niet tegen de plannen. "Ik heb een dochter van 25 die graag het huis uit gaat. Hoe kan ik dan gaan protesteren tegen deze plannen? Dat kan ik niet goedpraten." Hij is niet meteen bang voor overlast. "Als ze er een McDonald's zouden bouwen, hebben we daar meer last van."
Het veld waar de woningen moeten komen in Nesselande
Het veld waar de woningen moeten komen in Nesselande © Rijnmond
Rotterdam is druk bezig om extra locaties te vinden om flexwoningen op te bouwen. In Hoogvliet is de omgevingsvergunning voor veertig tijdelijke woningen al afgegeven. De kleine woningen worden in een hofje op een grasveld aan de Venezuelaweg gebouwd. Het is de bedoeling dat de compacte woningen er dit najaar al staan. In IJsselmonde zijn er plannen om dit jaar 141 woningen te bouwen naast de voormalige scheepshal van Verolme. In de Schiehaven en het Spoortracé in Feijenoord wil de gemeente in 2023 ook flexwoningen bouwen.
Bekijk hier de video over de mogelijke komst van flexwoningen in Nesselande:
Protest tegen flexwoningen

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl