nieuws

Hefschip pakt enorme windmolenfundering op

© Paul Martens
Op de Tweede Maasvlakte is maandag de nieuwe diepzeekade voor het vervoeren van windmolens in gebruik genomen. Dat gebeurde door het schip Innovation, dat een enorme windmolenfundering als lading aan boord kreeg.
De speciale kade ligt aan dieper water dan andere plekken in de Rotterdamse haven. Daardoor kan Rotterdam een belangrijker rol gaan spelen bij de bouw van windmolens op zee. Andere havens doen daar goede zaken mee.
De monopiles zoals de windmolenfunderingen worden genoemd, worden gemaakt door het staalbedrijf Sif. Sinds de zomer van 2015 bouwt het bedrijf aan een vestigingsplek voor monopiles op de Tweede Maasvlakte.
In de fabriekshallen van Sif worden iedere week twee monopiles met een lengte tot 80 meter gemaakt. Ze worden vervoerd naar een windmolenpark voor de oostkust van Groot-Brittannië.
Het schip Innovation heeft een kraan van 1500 ton en een laadcapaciteit tot 8000 ton. Het jack-up hefvaartuig laadt en installeert 120 meter hoge windturbines met een vermogen van 6 MW+ en zware funderingen in waterdieptes tot 65 meter.