BRANDSTICHTING

Flakkeeënaren geschrokken na actie met te koopborden: 'Mama, het huis had in brand kunnen vliegen'

Restanten van een in brand gestoken te koopbord (l) en Barbara Buis voor haar kapsalon (r)
Restanten van een in brand gestoken te koopbord (l) en Barbara Buis voor haar kapsalon (r) © Gerben Solleveld
De bewoners liggen rustig te slapen. Ze zijn zich van geen gevaar bewust. Ongetwijfeld hingen ze onlangs vol goede moed een bord met 'Te koop' aan het raam. In de nacht van dinsdag op woensdag sluipt een pyromaan over Goeree-Overflakkee met maar één doel: de borden in de fik steken.
Wonder boven wonder blijft het bij kleine branden, zo klein zelfs dat veel bewoners het niet eens merken. "Mijn man ging rond 6:00 uur naar zijn werk. Toen hij buiten kwam, dacht-ie dat er vogelpoep lag, want het bord was helemaal gesmolten", zegt de 32-jarige Jessica van der Kolk nog altijd verbaasd. Hun huis aan de Voorstraat in Sommelsdijk staat te koop.

'Heel emotioneel van'

"Hij keek nog eens goed en toen zag hij dat het bord weg was en er barsten in het raam zaten. Ook een bankje en de kozijnen waren verbrand", vertelt Van der Kolk over de schade. Barbara Buis (51) heeft verderop in de Voorstraat een kapsalon die te koop staat. "Ik denk dat het even heel heftig in de brand heeft gestaan. Daarna is het gesmolten op de raamlijst terechtgekomen."
Bij de getroffen panden is de schade min of meer hetzelfde: een weggesmolten bord, een kapotte ruit en beschadigingen aan het kozijn, zegt Buis, die al 33 jaar haar kapsalon aan de Voorstraat heeft. Ze gaat binnenkort verhuizen naar een andere locatie: "Ik was hier heel emotioneel van. Je gaat nadenken: wat had er kunnen gebeuren. Ik heb al een ander pand gekocht. Je kan zo in de financiële ellende terechtkomen." Om over mensenlevens nog maar te zwijgen, voegt ze toe: "We hebben buren."

'Had helemaal mis kunnen gaan'

Bij Van der Kolk zit de schrik er thuis met twee kleine kinderen ook goed in: "Zij waren enorm onder de indruk. 'Mama, het huis had in brand kunnen vliegen. Waarom doen ze dat?', zei eentje." De bewoonster van het eeuwenoude rijksmonumentale pand verklaart dat het ook helemaal mis had kunnen gaan als de brand naar binnen was overgeslagen: "Er hangen gordijnen, er staat een boekenkast. Wij slapen er recht boven."
Schade aan monumentale voorgevel Sommelsdijk nadat te koopbord in brand is gestoken
Schade aan monumentale voorgevel Sommelsdijk nadat te koopbord in brand is gestoken © Gerben Solleveld
De gedupeerden zitten vooral met vragen: "Is het iemand die denkt dat het leuk is, maar niet bedenkt dat er mensen slapen?", vraagt Van der Kolk zich hardop af. Kapster Buis zit er ook mee: "Welke types doen dit, hè? Wat is er dan met je aan de hand? Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt."

Vijf aangiftes binnengekomen

Bij hoeveel huizen een te koopbord in brand is gestoken is niet helemaal duidelijk. Eén van de bewoners heeft een getal van 27 gehoord. Bij de politie zijn officieel vijf aangiftes binnengekomen. Alwin van Alphen is makelaar in Middelharnis: "Ik heb vier mensen die aangifte hebben gedaan. Maar ik weet van andere makelaars dat ze er ook twee of drie hadden."
Niet alleen Sommelsdijk en Middelharnis kregen met de pyromaan te maken. Ook in Dirksland en Oude-Tonge zijn te koopborden in brand gestoken. "Was het iemand die een hekel heeft aan de overspannen woningmarkt?", vraagt Van Alphen zich af. "We hebben geen idee." Ook de politie tast nog in het duister. Die is op zoek naar tips en camerabeelden, al hangen er bijvoorbeeld geen camera's in de Voorstraat in Sommelsdijk.

Bord naar binnen gehaald

Op Funda staan in Sommelsdijk en Middelharnis op dit moment ruim honderd huizen te koop. Een rondje wandelen door beide dorpskernen maakt duidelijk dat verschillende bewoners van de branden weten. "Ja, ik heb erover gehoord", zegt een bewoner in de Van Aerssenstraat in Sommelsdijk die zijn huis te koop heeft staan. Zijn bord hangt op de eerste verdieping: "Daarmee hebben we wel geluk gehad."
Aan de Vingerling, in het centrum van Middelharnis, woont Maurice Everaers. Hij kwam afgelopen woensdag terug van vakantie: "Ik heb het bord meteen naar binnen gehaald." De plakresten zijn nog zichtbaar op een van de ramen op de begane grond. Voorbijgangers kunnen het bord nog altijd zien, maar het staat nu wel op de bovenste verdieping, achter een raam.
Ook bij andere huizen die te koop staan, zijn de borden weggehaald, getuige de plakresten die je ziet op de ramen. Makelaars hebben actie ondernomen en klanten opgeroepen om de borden naar binnen te halen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl