FINALE

Emir, Melih en Saifedinne houden veel van Feyenoord: 'Eigenlijk moet ik op tijd naar bed, maar ik mag langer opblijven'

Emir, Melih en  Saifedinne zijn groot fan van Feyenoord
Emir, Melih en Saifedinne zijn groot fan van Feyenoord © Rijnmond
Het is 2017 en ze zijn een jaar of vijf jaar oud als ze vol overgave de gang in basisschool Nelson Mandela bezemen. Aan drie woorden van hun meester hebben ze genoeg. Uit volle borst zingen Emir, Melih en Saifedinne 'Hand in Hand Kameraden'. Verslaggever Maurice Laparlière filmde het destijds en vraagt zich af: houden deze jongens vijf jaar later nog net zoveel van Feyenoord?
De 'Nelson Mandela' ligt op nauwelijks honderd meter van het Afrikaanderplein. Daar speelde Feijenoord - zo schreef je dat toen nog - meer dan een eeuw geleden zijn eerste wedstrijden. Als correspondent Rotterdam-Zuid kwam ik graag op basisschool Nelson Mandela. Het is een boeiende plek waar je de pieken en dalen van het leven ziet. Kinderen die soms uit een moeilijke positie komen, maar ook boven zichzelf uit stijgen. Onderwijzend personeel dat vol overgave juist hier wil werken, omdat je op deze school het verschil kunt maken.
2017: 'Hand in hand kameraaaaden' laat het drietal kleuters door de gang galmen terwijl ze aan het werk zijn
2017: 'Hand in hand kameraaaaden' laat het drietal kleuters door de gang galmen terwijl ze aan het werk zijn © Rijnmond
De stemming is vrolijk als ik na vijf jaar weer binnenloop. De docenten hadden net een mailtje gekregen dat groep 8 een prachtige Cito-score had behaald. Hoger dan het landelijk gemiddelde. Het harde werken heeft zich uitbetaald. Dit voelt als een overwinning binnen de schoolmuren.
Docent Appie van groep 6 heeft er dan ook geen enkel probleem mee dat drie van zijn leerlingen even de klas verlaten voor een praatje met mij. Het mooie is: ik herken de jongens nog en zij herkennen mij. En de liefde voor Feyenoord? Die is onverminderd.
De 9-jarige Melih wil zelf niets liever dan Justin Bijlow worden
De 9-jarige Melih wil zelf niets liever dan Justin Bijlow worden © Rijnmond

Melih (9)

"Ik weet nog dat we toen stonden te zingen in de gang. De meester had ons dat lied geleerd, ik was denk ik vier of vijf. Feyenoord vind ik heel goed. Vooral de keeper, Justin Bijlow. Hij is de beste keeper van de eredivisie. Ik hoop dat hij woensdag mee kan doen. Ik vind het leuk om te voetballen en om keeper te zijn. Ja, ik wil zelf later ook net als Justin Bijlow worden en keepen voor Feyenoord."
"Ik ben nog nooit naar een wedstrijd van Feyenoord geweest, maar dat zou ik wel graag willen. Eigenlijk moet ik om half tien naar bed, maar woensdag mag ik langer opblijven om te kijken naar de finale tegen AS Roma. De hele wedstrijd! Ik denk dat ze gaan winnen, met 2-1. Dan ben ik heel blij. Maar ik vind het nu nog heel erg spannend."
Emir (10) hoopt dat Feyenoord wint, maar vindt AS Roma een heel sterke tegenstander.
Emir (10) hoopt dat Feyenoord wint, maar vindt AS Roma een heel sterke tegenstander. © Rijnmond

Emir (10)

"Ik ben nog steeds voor Feyenoord. Maar ook voor Trabzonspor. Trabzon is kampioen geworden. Ik ben voor allebei eigenlijk. Als ik aan Feyenoord denk, dan denk ik aan de finale. Ik hoop heel erg dat ze gaan winnen, maar ik denk dat ze gaan verliezen. Roma is heel goed. Maar ik hoop natuurlijk wel dat Feyenoord wint. Feyenoord is van Rotterdam en daar woon ik. Ik ben trots op Feyenoord."
"Ik ben één keer naar een wedstrijd gegaan. We hadden met 3-1 gewonnen. Toen kwam er chaos in het stadion en toen gingen we naar huis. Het was wel leuk, maar ik weet niet meer van wie ze precies wonnen. Ik zou heel graag nog een keer willen gaan."
Saifedinne (10): als Feyenoord scoort hoor ik dat in mijn kamer.
Saifedinne (10): als Feyenoord scoort hoor ik dat in mijn kamer. © Rijnmond

Saifedinne (10)

"Ik zong dat liedje al heel vaak toen ik vier jaar was. Ik ben al heel lang Feyenoord-supporter. Al heel mijn leven! Ik vind Feyenoord een leuke sfeerclub. Je ziet mooie reddingen en goede kansen. Dat vind ik gewoon goed aan de club. De spelers spelen slim. Mijn twee neven spelen ook bij Feyenoord, zo is het gekomen. Nu hou ik heel veel van Feyenoord."
"Als het raam open staat, hoor ik soms in mijn kamer het stadion juichen. Ik woon hier gelijk aan de overkant. Dan voel ik dat ze hebben gescoord en denk ik: yes! De wedstrijd tegen Marseille zal ik nooit meer vergeten. Dat was zo'n mooie wedstrijd. Het was heel erg spannend. Ik voelde me toen zo goed. Woensdag ga ik zeker kijken. Die wedstrijd wil ik echt niet missen. Misschien gaan ze niet winnen, maar dat vind ik niet erg. Je kunt niet altijd winnen. Ze hebben al van Marseille gewonnen en dat is heel knap."
Saifedinne (10), Emir (10) en Melih (9) zijn groot fan van Feyenoord. Ze kunnen niet wachten op de grote wedstrijd!