EXCELSIOR

Excelsior mag blijven dromen van de eredivisie na twee zeges op degradant Heracles Almelo

Met een overwinning heeft Excelsior zich zaterdagavond geplaatst voor de finale van de nacompetitie. De Kralingers zegevierden bij eredivisionist Heracles Almelo (1-3), die na zeventien jaar op het hoogste niveau van Nederland naar de eerste divisie degradeert. Excelsior gaat in de eindstrijd van de play-offs tegen ADO Den Haag spelen om één eredivisieticket.
Voor aanvang van de return lag de druk voornamelijk bij Heracles Almelo. De zwart-witten moesten vechten voor hun laatste kans om in de eredivisie te blijven. Excelsior predikte de afgelopen dagen, ondanks de eclatante 3-0 overwinning van afgelopen woensdag in Kralingen, de rust op Woudestein.
Julian Baas gaf twee assists bij Heracles-Excelsior (1-3): 'Tweede helft heb ik aardig gedaan'
Zoals gebruikelijk in de nacompetitie begon ook Heracles Almelo-Excelsior met een spetterende sfeeractie op Erve Asito. Het uitvak bleef echter leeg, omdat dat al een tijdje niet veilig genoeg is. Daarom keek een aantal supporters van Excelsior in het Van Donge & De Roo Stadion op een groot scherm naar de wedstrijd.
De opkomst bij Heracles Almelo-Excelsior
De beginfase kon eigenlijk schriftelijk worden afgedaan. Beide ploegen leden vooral balverlies en kansen konden amper worden genoteerd. Bovendien had Heracles de grootste moeite om aan te vallen, terwijl de Kralingers met de veilige marge van drie doelpunten niet naar voren hoefden. Al had Luca de la Torre in de zeventiende minuut pech toen Excelsior-aanvoerder Redouan El Yaakoubi zijn voorzet net niet in eigen doel verwerkte.

Bakis breekt de ban

Halverwege de eerste helft nam Heracles Almelo meer de regie in deze wedstrijd. Echt gevaarlijk werd de thuisploeg toen nauwelijks, al plofte een voorzet van voormalig Feyenoord-speler Bilal Basacikoglu via de vingertoppen van Excelsior-doelman Stijn van Gassel op de kruising. Toch incasseerde Excelsior uit het niets een tegendoelpunt. Uit een vrije trap van Basacikoglu knikte Heracles-spits Sinan Bakis de 1-0 binnen.
Sinan Bakis juicht na de 1-0 voor Heracles Almelo tegen Excelsior
Sinan Bakis juicht na de 1-0 voor Heracles Almelo tegen Excelsior © Orange Pictures - Peter Lous
Die goal brak de wedstrijd open. Excelsior kreeg daarna iets meer grip op dit duel. Aan het einde van de eerste helft trapte Kenzo Goudmijn de bal tegen de paal. Dat moment zette Heracles Almelo weer op scherp. Enkele tellen later trapte Navajo Bakboord namens de thuisploeg net naast en schoot Bakis dichtbij het doel over. Vlak voor de pauze waren opeenvolgend Reuven Niemeijer, Thijs Dallinga en Siebe Horemans namens de bezoekers nog gevaarlijk.

Dallinga en Wieffer weer belangrijk

Na al die gemiste kansen in de eerste helft bleef een comeback van Heracles Almelo mogelijk, maar Excelsior maakte vlak na de rust een einde aan alle onzekerheid. Al na twee minuten in de tweede helft prikte topscorer Dallinga op aangeven van Julian Baas de 1-1 binnen. Heracles Almelo moest vervolgens drie doelpunten maken om minimaal een verlenging eruit te slepen.
Thijs Dallinga na Heracles Almelo-Excelsior (1-3): 'De gelijkmaker was een tik'
Die extra speelminuten zouden er uiteindelijk niet komen, want Excelsior nam zelfs de voorsprong. Weer gaf Baas de assist. Mats Wieffer knikte uit de vrije trap raak (1-2).
Mats Wieffer wil niet spreken over zijn toekomst
Ook de invallers van de Kralingers zouden nog hun stempel drukken. Couhaib Driouech brak aan de linkerkant door, waarna Nikolas Agrafiotis met zijn goal de eindstand bepaalde (1-3). Aan het einde van de wedstrijd werd het spel enkele minuten stilgelegd, omdat de harde kern van het degraderende Heracles Almelo doelman Van Gassel bekogelde met vuurwerk.
Excelsior komt in de finale van de play-offs om een eredivisieticket ADO Den Haag tegen. De Kralingers spelen dinsdag 24 mei de heenwedstrijd in het Van Donge & De Roo Stadion. De return volgt op zondag 29 mei in Den Haag.

Heracles Almelo - Excelsior 1-3 (1-0)

28' 1-0 Sinan Bakis
47' 1-1 Thijs Dallinga
63' 1-2 Mats Wieffer
83' 1-3 Nikolas Agrafiotis
Opstelling Excelsior: Van Gassel; Horemans, Nieuwpoort, El Yaakoubi, Tjoe-A-On (73' Ormonde-Ottewill); Goudmijn (73' Vlasenko), Wieffer, Chacón (49' Eijgenraam), Baas (81' Driouech); Niemeijer (81' Agrafiotis), Dallinga