CHRISNATUURLIJK

Prehistorische reuzenbever in Historyland: niet zo reuze, wel indrukwekkend

De kop en tanden van de Nederlandse reuzenbever
De kop en tanden van de Nederlandse reuzenbever © Dick Mol
Het begon allemaal met de vondst van een klein botje door fossielenliefhebbers op de Maasvlakte. Amateur-paleontoloog Dick Mol nam het botje mee voor verder onderzoek. Was het van een kat, een beer, of toch iets anders? Het botje bleek na speuren afkomstig te zijn van de Nederlandse reuzenbever uit de prehistorie: het dier leefde meer dan 130 duizend jaar geleden. Vanaf dinsdag is een levensechte reconstructie van deze reuzenbever te zien in Historyland in Hellevoetsluis.
De naam 'reuzenbever' is eigenlijk nogal verwarrend, legt Dick Mol bij radioprogramma Chris Natuurlijk uit. "Het was eigenlijk geen bever, maar een beverrat." Dat is te zien aan de staart van het dier: "Hij had een veel rondere staart dan de moderne, Europese bever zoals we die nu kennen."
Ook was de Nederlandse reuzenbever niet zo 'reuze' als mensen misschien zouden denken. Maar dit maakt hem volgens Mol niet minder indrukwekkend om te aanschouwen. "Hij had een veel grotere kop dan de moderne bever en enorme snijtanden."
De reuzenbever
De reuzenbever © Dick Mos

Levensechte reconstructie

Het model dat in Historyland staat, is gemaakt door wetenschapskunstenaar Remie Bakker. Het is een levensechte reconstructie van 1 meter 15 lang, met een staart van 40 centimeter. Het model is ontworpen na uitgebreid onderzoek van botten, tanden en kiezen.
Maar dit is niet de enige bever die vanaf volgende week te bewonderen is in Historyland. Ook de uitgestorven Noord-Amerikaanse reuzenbever, die zijn naam pas écht eer aandoet, is te zien. "Als dit beest op de achterpoten staat, is 'ie net zo lang als ik: zo'n 1 meter 78."