nieuws

Soap Dordtse zonnepanelen is ten einde

De zonnepanelen op een huis aan de Singel in Dordrecht zijn verdwenen. Daarmee komt een einde aan maandenlang politiek gesteggel over de panelen in de 19-de Eeuwse Schil.
Het huis staat aan de Singel en dat is onderdeel van een beschermd stadsgezicht. Zonnepanelen mogen op dat soort plekken niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg.
De welstandscommissie in Dordrecht bepaalde al ruim een jaar geleden dat de panelen aan de Singel lelijk zijn en dat de panelen, volgens de regels, van het dak moeten.

Verbazing en teleurstelling

De bewoners reageerden verbaasd en teleurgesteld. Ook de Dordtse gemeenteraad stond niet volledig achter de regels.
Een deel voelde vorig jaar wel wat voor versoepeling van de regels. Maar Beter voor Dordt, de grootste coalitiepartij, en de christelijke partijen waren tegen.
Korte tijd later gaf wethouder Piet Sleeking aan dat hij de regels moet handhaven.

Zonnepanelen passen niet

Maandenlang bleef het stil rond het gedoe over de zonnepanelen, tot deze week. Wethouder Sleeking heeft een keuze gemaakt. Zijn woordvoerder zegt tegen RTV Rijnmond: "We moeten belangen afwegen; het stadsgezicht beschermen of de duurzaamheid bevorderen."
De woordvoerder vervolgt met de beslissing: "Volgens de huidige regels mogen zonnepanelen bij beschermd stadsgezicht niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Dat is op de Singel wel zo en dat past niet in ons beleid."

Duizenden euro's schade

De bewoners van het pand zijn diep teleurgesteld: "We dachten dat duurzaamheid zwaar zou wegen. Over dat lelijke aanzicht hebben wij nooit iemand gehoord, wij hebben alleen maar reacties gehad als belachelijk, dat ze er af moeten", zegt Wim Kateman.
De schade van de soap is meer dan zesduizend euro: "we weten het niet precies, want we weten ook niet wat we nog met die negen panelen kunnen. Jammer dat het zo gelopen is. Diverse partijen in de gemeenteraad wilden dit ook niet, maar Beter voor Dordt was niet vermurwen."