nieuws

Onderzoek naar groot cultuurhuis Rotterdam Zuid

Het zou zomaar kunnen dat er in 2025 in Rotterdam Zuid een nieuw cultureel instituut staat. Het nieuwe gebouw is dan onderdeel van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid.
Op dit moment wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van een culturele instelling op Zuid. Aanleiding is een motie in de Tweede Kamer van onder meer het Rotterdamse PvdA-Kamerlid Duco Hoogland die in juni vorig jaar werd aangenomen.
Een cultureel instituut kan, zo schrijft het Rotterdamse college in een brief aan de gemeentraad, de verandering van Zuid versnellen. Het pand moet uitgroeien tot een veelzijdige instelling: van een ontmoetingsplek tot een sociaal laboratorium.
Het pand moet zelfs de allure krijgen van het Rijksmuseum of het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Investeerders

Tegelijk wijst het college erop dat cultuur de bewoners van een stad samenbrengt en nieuwe investeerders aantrekt. Doel is om het pand in 2025 af te hebben.
Het cultuurhuis vormt een samenwerking van het Rijk, de gemeente Rotterdam en het Nationaal Programma Rotterdam Zuid. Het verkennende onderzoek kost 115.000 euro. Daarvan wordt 75.000 betaald door het Rijk. De gemeente draagt 40.000 euro bij.

Uitstraling

Het nieuwe pand moet ook een bijzondere uitstraling krijgen. Als voorbeelden noemt de gemeente wereldsteden als Sao Paulo, Parijs en Birmingham, waar gebouwen ook een belangrijke bijdrage leveren aan de cultuur van de stad.
Over een paar maanden moet meer duidelijk zijn over de mogelijkheden van het cultuurhuis op Zuid.
De meningen over een Nationaal Cultureel Instituut zijn verdeeld. Boijmans van Beuningen is enthousiast en hoopt dat het een gebouw wordt met meerdere functies, dat mensen verbindt.

Streetart

"Wij zouden er een paviljoen met street-art kunnen beheren", zegt directeur Sjarel Ex. "Het moet geen museum worden. Het moet iets zijn waar mensen elkaar ontmoeten en waar men trots kan zijn op de stad en op de kansen die Rotterdam biedt."
Cultureel adviseur en coach van Play Well, Renée Tresselaar vindt dat het onderzoek eerst moet uitwijzen of er wel behoefte is aan een Cultuurhuis. "En als dat wel de conclusie is dan hoop ik dat met mensen wordt gesproken die nu in Zuid al druk bezig zijn met cultuur. Dus niet met de gevestigde orde, die in 2025 met pensioen is."

Rotterdams nuchter

In de gemeenteraad is het cultuurhuis nog niet besproken. Maar in een tweet valt
VVD-raadslid Maarten van de Donk over de allure van bijvoorbeeld het Rijksmuseum die het gebouw moet krijgen.
"Als je de lat zo hoog gaat leggen, dan weet je bij voorbaat dat het mislukt", zegt Van de Donk desgevraagd. "Laten we Rotterdams nuchter worden en kijken: wat dient er goed voor dat stuk van de stad."