CRIMINALITEIT

Wereldprimeur: Sedar Soares (13) komt tot leven in animatie en roept getuigen 'zelf' op om zich te melden

Deze foto van Sedar Soares is gebruikt als basis voor de 'deepfake' animatie
Deze foto van Sedar Soares is gebruikt als basis voor de 'deepfake' animatie © Politie Rotterdam
De doodgeschoten tiener Sedar Soares heeft zondagavond 'zelf' een oproep gedaan aan getuigen om zich te melden. In een 'deepfake' animatie zei hij: "Weet jij meer? Spreek dan nu!" De oproep was te zien in een documentaire van WNL op NPO1. Nooit eerder gebruikte de politie dit opsporingsmiddel.
Sedar werd in februari 2003 beschoten bij metrostation Slinge. Hij werd in zijn voorhoofd geraakt en overleed een dag later in het ziekenhuis. De dader loopt nog altijd vrij rond.
De politie is er lange tijd vanuit gegaan dat de 13-jarige Kaapverdiaan onder vuur werd genomen omdat hij sneeuwballen aan het gooien was. Sinds kort is er een nieuw scenario: Sedar zou het onschuldige slachtoffer zijn geworden van een ripdeal. Hij zou per ongeluk zijn geraakt of aangezien zijn voor iemand van een drugsbende. Bij de ripdeal was cocaïne in het spel.
In de animatie loopt Sedar, die erg van voetbal hield, als een sterspeler op een voetbalveld met een bal. Hij wandelt door een haag van familieleden, vrienden en politiemensen en doet daarna zijn oproep. Zijn zus Janet vertelt als voice-over het achterliggende verhaal en eindigt met: "Spreek! De bal ligt nu bij jou."
Wereldprimeur: Sedar Soares (13) komt tot leven in animatie en roept getuigen 'zelf' op om zich te melden
De politie hoopt dat de animatie mensen raakt, die al negentien jaar hun mond houden. Vooral binnen de Antilliaanse gemeenschap is meer informatie bekend over het verhaal achter de dood van Sedar, denkt het coldcaseteam.
Voor de zaak zat ooit een verdachte vast: Gerald H. Hij werd tot vijftien jaar cel veroordeeld, maar ging met succes in hoger beroep. H. werd vrijgesproken, omdat belastende getuigenissen werden ingetrokken. Volgens justitie deden de betrokkenen dat uit angst voor represailles. Of Gerald H. nog steeds verdacht wordt, wil de politie niet zeggen.