NIEUWS

112-nieuws: Drogisterij aan Goudsesingel overvallen | Pand aan Aelbrechtskade beschoten

Politie
Politie © Rick Huijzer
In dit bericht houden we je op de hoogte van het belangrijkste 112-nieuws uit de regio van maandag 23 mei.

20:50 - Drogisterij aan Goudsesingel overvallen

Een drogisterij aan de Goudsesingel in Rotterdam is maandagavond net voor sluitingstijd overvallen. De mannelijke dader wist, onder bedreiging van een mes, een nog onbekend geldbedrag buit te maken. Er raakte niemand gewond. Van de dader ontbreekt nog elk spoor.

14:30 - Heldhaftige klant grijpt overvaller in de kraag in Spijkenisse

Een klant van een supermarkt in Spijkenisse heeft zondagavond een overvaller overmeesterd. Rond 17:30 uur bedreigde die een medewerkster met een mes. Hij ging er vervolgens met het geld uit de kassa vandoor, maar had niet gerekend op de klant die net binnenkwam. Die ging hem rennend achterna.
De verdachte was sneller, maar de man kreeg van een omstander een step aangereikt. Daardoor kon hij de verdachte alsnog inhalen. Ze belandden samen in de bosjes en de man is op de verdachte blijven zitten tot de politie kwam. De verdachte is een 23-jarige Rotterdammer. Hij is ingerekend.

14:20 - Pand aan Aelbrechtskade beschoten

In de nacht van zondag op maandag is een pand aan de Aelbrechtskade in Rotterdam-West beschoten. Rond 02:00 uur hoorde iemand die in de buurt was harde klappen, waarna die persoon de politie inschakelde. Agenten troffen ter plekke meerdere kogelinslagen aan in het pand.
De politie meldt dat niemand gewond is geraakt. Ook is nog niemand aangehouden. De politie roept getuigen op zich te melden.

11:43 - Zwaar vuurwerk in brievenbus leidde tot brand Zwart Janstraat

UPDATE: De brand maandagochtend in de hal van een winkelpand aan de Zwart Janstraat in Rotterdam-Noord blijkt veroorzaakt te zijn door zwaar vuurwerk. Iemand heeft dat door de brievenbus gegooid. Dat meldt de politie. Het vuurwerk zorgde er voor dat de deurmat ging smeulen. De rook die dat veroorzaakte wekte de bewoners: twee volwassenen en twee kinderen.
Zij gingen op het balkon staan, belden de brandweer en gooiden toen die er was de huissleutels naar beneden. De brandweer heeft het gezin naar beneden gehaald en de brand geblust. De politie onderzoekt wie het vuurwerk door de brievenbus gegooid heeft. Volgens de politie is er geen aanleiding om aan te nemen dat het om een gerichte actie gaat.

10:39 - Klimaatactivisten gaan 11 uur van tankdak af

De activisten van Extinction Rebellion gaan om 11 uur van het dak van de tank op het terrein van Shell Pernis af. Dat zegt een woordvoerder van de politie. De Zeehavenpolitie heeft contact gehad met een woordvoerder van Extinction Rebellion en die heeft namens de actievoerders beloofd dat ze het terrein dan verlaten.

9:00 - Update: Shell schakelt politie in, activisten moeten van tank af

Een woordvoerder van Shell in Den Haag heeft laten weten dat Shell het recht op demonstreren respecteert maar dat het wel op een veilige manier moet gebeuren. "Dat is dit dus niet. Ze zijn illegaal op het terrein van Shell Pernis. Ze moeten zich aan de veiligheidsvoorschriften houden en we weten niet of ze dit doen."
Wat er in de tank zit kan de woordvoerder niet zeggen. "Maar de kans dat er water in zit lijkt me niet groot."
Het verwijderen van de demonstranten van de tank op het Shell-terrein is volgens de woordvoerder een taak van de politie.
"Die is ingeschakeld."

8:25 - Extinction Rebellion klimt op tank Shell Pernis

De Nederlandse afdeling van de internationale klimaatactiegroep Extinction Rebellion is over het hek van de olierafffinaderij van Shell in Pernis geklommen en staat nu bovenop het dak van een opslagtank. Ze hebben spandoeken over de reling van het dak gehangen waarop staat dat Shell moet stoppen met het produceren van fossiele brandstoffen. Op één spandoek staat: 'Shell kills'.
De meldkamer van Shell Pernis was verrast door het bericht en gaat nu op onderzoek uit. De woordvoerders van Shell in Den Haag waren niet bereikbaar.
Klimaatactivisten staan op een tank bij Shell Pernis
Klimaatactivisten staan op een tank bij Shell Pernis © Extinction Rebellion

8:13 Bus raakt auto op busbaan, verkeer Algeraweg Capelle a/d IJssel omgeleid

7:37 - Politie arresteert autokraker én eigenaar in Rotterdam-Zuid

De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 35-jarige Rotterdammer gepakt die wilde inbreken in een auto die geparkeerd stond aan de Slaghekstraat in Rotterdam-Feijenoord. De eigenaar, een 42-jarige Rotterdammer, betrapte hem waarna hij schoot met een alarmpistool. Volgens de man moest hij wel omdat de inbreker hem met een mes bedreigd zou hebben. De politie hield deze man ook aan.

7:15 - Vertraging A15 richting Europoort door ongeval

7.01 - Winkel in brand Zwart Janstraat Rotterdam-Noord, evacuatie bewoners erboven

In de Rotterdamse Zwart Janstraat in de wijk het Oude Noorden is vanochtend brand uitgebroken in een winkelpand. Korte tijd later heeft de brandweer enkele mensen in de bovenliggende woning via het balkon geëvacueerd. Mogelijk is er vuurwerk door de brievenbus naar binnen gegooid waarna er brand uitbrak. De calamiteit is opgeschaald naar middelbrand. De brandweer is aan het blussen.
In de Zwartjansstraat in Rotterdam brak maandagochtend brand uit
In de Zwartjansstraat in Rotterdam brak maandagochtend brand uit © MediaTV