EXCELSIOR

Excelsior mét Azarkan op jacht naar de eredivisie: 'Mooiste wedstrijden van het jaar'

Marouan Azarkan juicht na zijn treffer voor Excelsior tegen Heracles Almelo
Marouan Azarkan juicht na zijn treffer voor Excelsior tegen Heracles Almelo © VK Sportphoto - Mischa Keemink
Een fijne opsteker voor Excelsior in aanloop naar het eerste finaleduel met ADO Den Haag: Marouan Azarkan is hersteld van zijn hoofdblessure en kan dinsdag namens de Kralingers in actie komen. Nikolas Agrafiotis en Michael Chacón missen vanwege blessures deze belangrijke wedstrijd.
Het is een dag voor één van de belangrijkste duels van het jaar opvallend rustig op Woudestein. De media laten een voorbeschouwing op het eerste duel met ADO Den Haag schieten. Alleen Rijnmond geeft bij de laatste training wel een acte de présence. "Het valt me ook op", erkent hoofdtrainer Marinus Dijkhuizen. "Ik weet niet wat het is. Misschien zijn de media allemaal in Den Haag."
Er zijn geen kaarten meer te krijgen voor het nacompetitieduel Excelsior-ADO Den Haag
Er zijn geen kaarten meer te krijgen voor het nacompetitieduel Excelsior-ADO Den Haag © Rijnmond
Over de belangstelling voor de wedstrijd tegen ADO Den Haag heeft Excelsior niet te klagen. Het Van Donge & De Roo Stadion is dinsdag uitverkocht. "Dat is mooi. Het ging heel erg snel", zegt Dijkhuizen. "Om me heen merk ik aan de mensen dat ze kaarten aanvragen. Dat is geweldig, want het gebeurt hier niet vaak. Dat is een mooie trend."

'Dit zijn de mooiste wedstrijden'

Redouan El Yaakoubi geniet van deze drukke voetbaldagen. De aanvoerder van Excelsior kwam afgelopen zomer over van Telstar en staat in zijn eerste seizoen op Woudestein meteen in de finale van de nacompetitie. "Dit zijn de mooiste wedstrijden. Er zit veel druk op. Het gaat er echt om. Elke wedstrijd is nu een finale. Persoonlijk houd ik daar wel van. Ik vind het juist alleen maar leuk als de stadions vol zitten en veel mensen kijken", zegt El Yaakoubi, die de bijkomende druk nodig heeft. "Want die ervaar ik niet altijd tijdens de competitie."
Redouan El Yaakoubi kijkt uit naar Excelsior-ADO: 'Dit zijn de mooiste wedstrijden'
Zonder die druk wordt Excelsior wat nonchalanter, vertelt El Yaakoubi eerlijk. "Dat heb je aan het einde van de competitie ook gezien", zegt hij, verwijzend naar de mindere resultaten in de eindfase van de eerste divisie. In de laatste zes reguliere wedstrijden kon Excelsior namelijk niet winnen.
De recente uitslagen van Excelsior maken volgens Dijkhuizen indruk op een groter publiek. "Dat geeft energie", voegt de hoofdtrainer eraan toe.

'ADO is stugge en lastige ploeg'

Maar Dijkhuizen had graag een dag later het eerste duel met ADO Den Haag gespeeld. Tussen de return tegen Heracles Almelo en de wedstrijd van dinsdag zitten slechts twee dagen. Na de wedstrijd tegen de Hagenezen kunnen de Kralingers zich vier dagen voorbereiden op de return. "Je houdt er rekening mee op de training. De intensiteit is niet hoog. Het is puur herstellen. Dinsdag moeten we weer knallen."
Tegen ADO Den Haag dus, een tegenstander met veel fysieke kracht. "Het is een stugge en lastige ploeg", vindt Dijkhuizen. "Wij moeten aan het voetballen toekomen. Dan komen we in onze kracht. We hebben dat in fases tegen Heracles Almelo gezien. Bij ADO is dat misschien wat lastiger, omdat die ploeg graag in duel wil komen. ADO is zeer man-georiënteerd." Als Excelsior zich daarop focust, dan kan het Haagse team volgens Dijkhuizen bestreden worden.
Marinus Dijkhuizen (Excelsior-trainer): 'ADO is een stugge en lastige ploeg'
De verwachting is wel dat er pittige duels uitgevochten gaan worden. Bijvoorbeeld tussen Excelsior-verdediger El Yaakoubi en ADO-spits Thomas Verheydt. "Ik ga zelf een tandje extra bijzetten. Ik denk dat ik meer van de duels ben dan Sven Nieuwpoort. In dat opzicht wordt het een leuk duel."