FINALE

Broer en vrienden van AS Roma-verdediger Rick Karsdorp zijn ook gek op Feyenoord: ‘Ik kan eigenlijk alleen maar winnen’

Rick Karsdrop met zijn broer Kevin
Rick Karsdrop met zijn broer Kevin © Eigen foto
Bij tegenstander AS Roma in de Conference League finale van Feyenoord springt er natuurlijk één speler uit: Rick Karsdorp. De 27-jarige rechtsback werd opgeleid door Feyenoord, werd kampioen met die ploeg in 2017 om vervolgens te vertrekken naar Rome. Voor drie goede bekenden van hem is de finale een lastig affiche. Zijn broer Kevin, goede vriend Iliass en oude buurman Paul van Schaik zijn hun hele leven al Feyenoordfan.
“Het wordt me heel erg moeilijk gemaakt,” zegt Kevin, de oudere broer van Rick. Eigenlijk weet hij nog steeds niet voor wie hij moet zijn tijdens de finale van woensdag. “Ik denk dat iedereen voor zijn familie zou kiezen toch? Maar ik ben mijn hele leven al supporter van Feyenoord. Ik kan eigenlijk alleen maar winnen.”
De twee wedstrijden in de halve finale zorgden voor veel spanning. “Ik zat op de bank op twee schermen tegelijk te kijken. Zelf dacht ik al dat Olympique Marseille een pittige klus voor Feyenoord zou zijn. Ik moest het nog maar even zien dat Feyenoord door zou gaan.”

'Veel grotere verliezer'

Iliass en Paul vinden de keuze tussen beide ploegen minder lastig. Iliass is altijd goede maten met Rick geweest en was vooral in de Feyenoord-tijd van de voetballer altijd in zijn buurt te vinden. “Ik ben zeker voor Feyenoord. Ik gun Rick de wereld, maar voor mij spreekt dit voor zich. Als Feyenoord wint, heb je één verliezer met Rick. Als AS Roma wint, is het verlies veel groter. Nu kijk ik ook naar Roma-wedstrijden, maar als Rick daar straks weg is, heb ik niets meer met die club.”
Paul is naast voormalig buurman van Rick ook de voorzitter van Voetbalvereniging Schoonhoven, de club waar Rick zijn eerste wedstrijden speelde. “Maar lang was dat niet. Na één of twee jaar werd hij al gescout.” Schoonhoven, de zilverstad in de Krimpenerwaard, was lang de woonplaats van Rick. Ook Iliass en Kevin wonen er. Gekscherend grapt Paul dat hij aan de wieg stond van Ricks voetbalcarrière. “Op straat was hij altijd aan het voetballen met Kevin. Ik zei toen tegen hun vader Fred: zet ze op voetbal!”
Samen met vader Fred was Paul nog in Rome tijdens de halve finale van dit toernooi tegen het Engelse Leicester City. Maar hij kiest voor Feyenoord in de finale. “Ik gun hem het allerbeste, alleen is Feyenoord mijn club. Dat heb ik ook tegen hem gezegd toen ik hem na de wedstrijd tegen Leicester kort sprak.”
Paul van Schaik in Rome met spits Tammy Abraham
Paul van Schaik in Rome met spits Tammy Abraham © Eigen foto
Het drietal gebruikt hetzelfde woord voor de beleving van Rick voor deze finale: nuchter. “Natuurlijk is het bijzonder. Hij speelt tegen zijn jeugdliefde”, zegt Iliass. “Maar hij is er wel lekker nuchter onder. Het is gewoon een wedstrijd.”
Kevin: “Het is zeker bijzonder. Maar hij speelt al weer lang in Rome, zijn twee kinderen zijn daar geboren en hij wil gewoon winnen. In Nederland is er maar één club voor hem.”

'Hij kan aan de bak'

Paul denkt dat de verdediger van AS Roma zijn borst nat kan maken voor de finale. “Hij ziet echt wel dat de linkerkant van Feyenoord sterk is. Hij kan flink aan de bak tegen Tyrell Malacia en Luis Sinisterra. Maar Rick is ook heel wat mans. Dat worden mooie duels.”
Van het drietal was alleen Kevin van plan af te reizen naar de Albanese hoofdstad Tirana. Via zijn broer lag er een kaart klaar. Tussen de Italianen. Maar door de schier onmogelijke reis en de oplopende kosten blijft hij thuis.
Oud-Feyenoorder Rick Karsdorp speelt tegenwoordig voor AS Roma
Oud-Feyenoorder Rick Karsdorp speelt tegenwoordig voor AS Roma © Orange Pictures - Federico Proietti( DPPI)
In 2017 ruilde Rick Feyenoord na de landstitel in voor AS Roma. Een gelukkig huwelijk werd het absoluut niet meteen. Mede door enkele blessures kwam hij nauwelijks aan spelen toe. In het seizoen 2019-2020 werd hij zelfs weer uitgeleend aan Feyenoord. In de zomer van het door corona getekende 2020 kreeg hij opeens weer een kans in het Stadio Olimpico en die greep hij met beide handen aan. De laatste twee seizoenen is hij vaste basiskracht als moderne wingback op de rechterkant. Onlangs werd hij na jaren zelfs weer opgenomen in de voorselectie van Oranje. Zeker een verrassing volgens, Kevin, Iliass en Paul.
Rick Karsdorp in het shirt van Feyenoord
Rick Karsdorp in het shirt van Feyenoord © VK Sportphoto
“Hij wordt zeker gewaardeerd in Rome,” zegt Iliass. “Hij speelt alle grote wedstrijden. Soms krijgt hij rust en dan valt hij meteen in als het niet loopt. Het is een sleutelspeler.”
Paul zag Rick dus nog in actie in de halve finale. Volgens hem leeft het derde Europese toernooi absoluut bij de Italianen. “Het stadion zat bomvol en het ging aardig tekeer.” Kevin beaamt dat de Conference League zeker een grote prijs is voor AS Roma. “Je ziet veel voorbij komen op hun sociale media.”
Over de kansen in de finale voor Feyenoord gebruiken zowel Kevin als Paul het cliché fifty-fifty. Paul: “Laat ik dan chauvinistisch zijn: 51 procent kans voor Feyenoord en 49 voor Roma. Eén ding moet er niet gebeuren en dat is op achterstand komen. Dan gaat Roma de wedstrijd killen en dat kunnen ze heel goed.”