CRIMINALITEIT

Slachtoffer liquidatie Nassauhaven in Rotterdam is broer van in 2020 doodgeschoten Junny Frans

Shantienne Frans werd neergeschoten bij kruising van de Persoonshaven en de Nassauhaven
Shantienne Frans werd neergeschoten bij kruising van de Persoonshaven en de Nassauhaven © MediaTV
De man die zondagavond even voor 23:30 uur werd doodgeschoten bij de Nassauhaven in Rotterdam-Feijenoord heet Shantienne Frans (34). Hij is de broer van de in mei 2020 doodgeschoten Junny Frans.
Junny Frans werd vlak voor zijn woning aan de Bramentuin in IJsselmonde op 30-jarige leeftijd vermoord. Zijn moeder snelde na het horen van de schoten naar buiten en trof haar zoon hevig bloedend aan. Junny overleed.
De daders kregen 17 en 18 jaar gevangenisstraf. Waarom er geschoten werd in de Bramentuin is nooit opgehelderd.
Tijdens de rechtszaak viel de broer van Junny een van de verdachten aan. Hij werd direct overmeesterd. De man - volgens ingewijden was het de nu doodgeschoten Shantienne - werd uit de zaal gezet. Na afloop was hij nog steeds boos. "Ik kon er niet meer tegen om steeds naar de moordenaar van mijn broertje te kijken. Ik heb geen spijt, ik vind het jammer dat ik hem niet heb geraakt."

'Het is geen hond'

In een bericht op sociale media over de liquidatie van afgelopen zondagavond staat dat "wij een biker, familie, vriend, neefje en broeder verloren" hebben. "Mijn hart is kapot en geloof het nog steeds niet. Wij hebben ons broertje Shantienne verloren."
Shantienne woonde vlakbij de plek waar hij doodgeschoten is. Volgens familieleden heeft hij urenlang onbedekt op straat gelegen. "Er mocht niets overheen, vanwege de bewijzen."
Respectloos, vinden de schoonzus van Shantienne en haar buurvrouw. "Zijn moeder gilde: het is geen hond, het is geen hond!", herinnert de buurvrouw zich. Shantiennes zwangere vriendin wilde ook naar hem toe maar mocht er niet bij, zegt zij. "De politie deed niets voor de familie. Ze waren met zestien man, maar niemand hielp."
De moeder van Shantienne, die voor de tweede keer een doodgeschoten zoon voor zich zag, moest overgeven. "Je hoorde steeds de geluiden. maar er kwam niets." Uiteindelijk schoten buurtbewoners te hulp en haalden een glas water voor haar.

Herdenking bij Nassauhaven

Volgens de familie en de buurvrouw was Shantienne een hardwerkende zzp-er die de hele tijd van zijn werk naar huis ging en verder op zijn motor reed. Hij hield van zijn familie, lekker eten en gezelligheid, zeggen zij.
In het social mediabericht aan familie en vrienden staat dat er maandagavond om 18:00 uur een herdenking is op de plek waar Shantienne Frans werd doodgeschoten.
De beschieting van Shantienne Frans is gefilmd. De beelden hieronder kunnen als schokkend worden ervaren.