LOKAAL

Nationaal Onderwijsmuseum viert 450 jarig jubileum vrije Statenvergadering

De geboorte van Nederland
De geboorte van Nederland © RTV Dordrecht
Het is dit jaar 450 jaar geleden dat de eerste vrije Statenvergadering in Dordrecht plaatsvond. Het Nationaal Onderwijsmuseum heeft ter ere van dit jubileum de tentoonstelling ‘1572: De geboorte van Nederland’ ontwikkeld. Daarnaast is er een catalogus gemaakt dat de geboorte van Nederland in het geschiedenisonderwijs behandelt.
Gelijk bij binnenkomst van het Dordtse museum zijn de acht schoolplaten met rode omlijning duidelijk te zien. Aan de hand van deze platen worden bezoekers over vier thema’s onderwezen: vrijheid, verbondenheid, verdraagzaamheid en verscheidenheid. Dit zijn thema’s die volgens Martine Blijdorp, werkzaam bij het museum, belangrijk zijn binnen een maatschappij. “Vroeger werden deze thema’s bepaald door oorlog en gevecht, maar tegenwoordig praten we hier vooral over, van ‘hoe maken we met elkaar een samenleving’.”

Doorfluistergedicht

Naast de tentoonstelling worden verschillende activiteiten rond deze vier thema’s georganiseerd. Zo wordt een verhaal gemaakt voor kinderen, gaat een ‘spoken word’-artiest aan de slag met jongeren over het thema verbondenheid en behandelt een oud-stadsdichter met volwassenen het thema verscheidenheid.
Ook nodigt het museum bezoekers uit om mee schrijven aan een 'doorfluistergedicht'. “Elke bezoeker schrijft twee zinnen met betrekking tot de vier thema’s en vouwt het papier een stukje om zodat de volgende bezoeker niet kan lezen wat er tot nu toe is geschreven”, vertelt Martine. “Op die manier ontstaat er een uniek gedicht.” Uit dit gedicht wordt vervolgens inspiratie gehaald voor een muurschildering die in het teken zal staan van het onderwerp ‘vrijheid’.

Hoffestival

De eindresultaten van de activiteiten worden onthuld tijdens het Hoffestival in Dordrecht, dat op 9 en 10 juli zal plaatsvinden. Daar krijgen Dordtenaren ook de kans om een creatieve bijdrage te leveren aan de muurschildering.
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.