CONFERENCE LEAGUE

Van Sinisterra tot Lee Towers en bierdouches: 7 x Feyenoord voor Dummies

Uitzinnige vreugde op het Stadhuisplein
Uitzinnige vreugde op het Stadhuisplein © Maurice Laparlière
Géén We are the champions, wél Super Feyenoord, you make us happy. Wat moet je weten als je successupporter bent nu Feyenoord in de finale staat van de Conference League? Of als je weinig van Feyenoord en voetbal weet, maar woensdag wel tussen het hossende legioen staat? Rijnmond beantwoordt de belangrijkste vragen voor instappers.

1. Wie zijn de sleutelfiguren bij beide clubs?

Voor Feyenoord is één van de sleutelspelers dit seizoen Cyriel Dessers. Hij scoort regelmatig op het laatste moment en maakte zelfs meerdere doelpunten in blessuretijd. Dessers is een Nigeriaans-Belgische gehuurde spits van KRC Genk.
Een andere belangrijke speler is de Colombiaanse Luis Sinisterra. (Hij wordt toegezongen met que si, que no, que Luis Sinisterra – vrij naar Jody Bernal). Sinisterra speelt een constant seizoen, maakt veel doelpunten en zorgt voor veel beslissende acties. Hij is op een punt in zijn carrière dat hij zo naar een buitenlandse club kan gaan. De finale zou zomaar zijn laatste wedstrijd voor Feyenoord kunnen zijn.
Orkun Kökçü is ook een belangrijke man. Hij is opgeleid in de eigen jeugd van Feyenoord op Varkenoord (waar de jeugdopleiding huist). Onder trainer Arne Slot (vlak hem ook niet uit) is hij enorm gegroeid, van eeuwig talent tot een man die zijn leidersrol als spelverdeler waarmaakt.
Cyriel Dessers viert zijn winnende goal voor Feyenoord tegen Olympique Marseille
Cyriel Dessers viert zijn winnende goal voor Feyenoord tegen Olympique Marseille © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Bij de Italiaanse club AS Roma is het leuk om te letten op de Nederlander Rick Karsdorp. Hij is een oud-speler van Feyenoord, opgeleid in Rotterdam. Afgelopen vrijdag in de wedstrijd van AS Roma tegen Torino scoorde aanvaller Tammy Abraham - voor 40 miljoen gekocht van Chelsea - twee keer. Het is te hopen dat de Engelsman tegen Feyenoord het vizier wat minder scherp heeft staan. AS Roma kampt met een blessure van routinier Henrikh Mkhitaryan. Het is onduidelijk of hij op tijd fit is.
Misschien wel de belangrijkste man bij AS Roma: coach José Mourinho. Hij is een slimme tacticus, waarvan je nooit weet wat hij gaat doen en die ook al vaker finales heeft geleid. Zo won hij een Champions League-finale met de Italiaanse club Inter.

2. Wat is de verwachte tactiek van de teams?

Feyenoord speelt heel het seizoen met veel druk op de tegenstander. Er is geen reden om aan te nemen dat dat nu anders zal zijn. Het is de formule van succestrainer Arne Slot die Feyenoord dit jaar veel bracht. Mocht je het niet weten: met druk spelen houdt in dat je, zodra je als team de bal verliest, erbovenop duikt. Iedereen gaat naar de speler toe die hij moet dekken, zodat de tegenstander de bal moeilijk kwijt kan. Andere clubs trekken zich soms juist terug in zo’n geval.
Bij AS Roma is het maar de vraag, vooral omdat Mourinho zo sluw is. Italië heeft de naam dat ze veel verdedigend en op de counter spelen, zoals AS Roma dat bijvoorbeeld ook in maart dit jaar deed tegen Vitesse. Dat was in de achtste finale van de Conference League.

3. Welke vraag houdt veel Feyenoorders bezig op dit moment?

Wie wordt keeper van Feyenoord? Justin Bijlow, of Ofir Marciano? Bijlow is de vaste keeper, maar is herstellende van een lange voetblessure, waarvoor hij is geopereerd. De Israëliër Ofir Marciano heeft wel wat steekjes laten vallen in de tijd dat hij inviel.
Voor Slot is nu de vraag: laat je degene die al een lekkere reeks wedstrijden erop heeft zitten keepen, of stel je de man op die in principe de beste keeper is, maar lang aan de kant heeft gestaan? Als Feyenoord verliest, heeft de trainer op dat vlak altijd een foute keuze gemaakt. Bijlow heeft inmiddels weer een aantal trainingen volle bak meegedaan.

4. Wat moet je absoluut niet zeggen als je tussen alle supporters staat op het Stadhuisplein en waarmee kun je wél indruk maken?

Belangrijk: zing géén We are the Champions. Ook niet als Feyenoord wint. Dan krijg je een draai om je oren, en wellicht ook bier in je nek. Dat lied hoort namelijk bij Ajax. Het is normaal om bij succesmomenten zoals doelpunten (of bij uiteindelijke winst) wildvreemden in de armen te vliegen. Dus doe dat gerust. Trek niet je mooiste kleren aan, want die kunnen doorweekt raken van een bierdouche na een doelpunt. Kijk niet raar op van scherp taalgebruik als een speler niet naar behoren presteert.
Op het Stadhuisplein worden fakkels aangestoken
Op het Stadhuisplein worden fakkels aangestoken © Maurice Laparlière
Voor bij het einde van de wedstrijd: als de blessuretijd loopt, is de tijd niet automatisch om als de minuten zijn verstreken. De wedstrijd is pas afgelopen als de scheids heeft gefloten. Dat ging weleens fout, bij wedstrijden waar veel successupporters op af kwamen. Van de wedstrijd van Ajax tegen Tottenham Hotspur in 2019 circuleren filmpjes, waarbij mensen aftelden en juichten toen volgens hen de tijd was afgelopen. Nét daarna scoorde Tottenham nog, omdat de scheidsrechter nog niet had afgefloten. Ajax was uitgeschakeld.

5. Op welk moment gaat iedereen de Hofpleinfontein in (en kan dat dit jaar ook)?

Bij winst zal het traditiegetrouw dezelfde avond nog rommelig worden rond de Hofpleinfontein in het centrum van Rotterdam. Het eerste half uurtje zullen de mensen nog blijven waar ze zijn, maar uiteindelijk gaan ze die avond nog het water opzoeken.

6. Wat zijn belangrijke momenten in de geschiedenis van Feyenoord die lijken op nu?

Een ander hoogtepunt van Feyenoord speelde zich af in 1970. Toen pakte Feyenoord de Europa Cup 1 van Celtic FC. Dat heet tegenwoordig de Champions League, de belangrijkste Europese competitie op clubniveau. Aansluitend won Feyenoord ook de wereldbeker. Iets recenter, twintig jaar geleden, won Feyenoord de UEFA Cup. Dat is de cup één niveau lager dan de Champions League. Pierre van Hooijdonk, inmiddels een bekende ex-international en voetbalanalist, speelde toen een hoofdrol. Het laatste grootste Feyenoord-feest waarbij mensen de fontein in doken was de landstitel in 2017.
Feyenoord speelde twee keer eerder tegen AS Roma. Dat was in de tweede ronde van de Europa League in het seizoen 2014/2015. Feyenoord verloor. De wedstrijd in Rome ging als berucht de boeken in, omdat een aantal Feyenoordsupporters een toeristische trekpleister, een fontein, beschadigden.

7. Wat zijn de beste spreekkoren die je moet kennen als je mee wilt zingen op de pleinen en in De Kuip?

Belangrijkste zijn Mijn Feyenoord van Lee Towers en Hand in Hand Kameraden. Populairst op het moment zijn You Never Walk Alone en Mijn Feyenoord, maar dan op de wijs van Sweet Caroline van Neil Diamond. Wat je ook veel hoort: Super Feyenoord, you make us happy.
Traditie in het stadion: van de ene naar de andere kant schreeuwen. Kant één schreeuwt 'Komen we uit Rotterdam?’, de andere kant schreeuwt ‘Kun je dat niet horen dan?’. Dat is inmiddels ook een vast ritueel geworden tussen de supporters en de spelers, na afloop van de wedstrijd.
Luis Sinisterra in duel met mogelijke Feyenoord-aanwinst Joshua Brenet
Luis Sinisterra in duel met mogelijke Feyenoord-aanwinst Joshua Brenet © Orange Pictures - Herman Dingler
Sommige spelers hebben ook hun gepersonaliseerde spreekkoor gekregen. Sinisterra bijvoorbeeld, zoals al eerder beschreven, maar ook Dessers. Vrij geïmproviseerd op Van links, naar rechts van de Snollebollekes. Speciaal voor deze wedstrijd heeft iemand het lied Ti-raa-naa! Woo-hoo! gecreëerd, op de melodie van Volare. Maar dat is eigenlijk voor de insiders, dus het is geen ramp als je dat niet kent.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl