FINALE

Feyenoord en AS Roma slaan handen ineen bij voetbalschool in Tirana: 'Feyenoord is meer dan 90 minuten voetballen'

Voetbal leidt ook tot verbroedering, Romolo de Wolf en Rijnmond-verslaggever Dennis van Eersel kunnen het voorlopig goed met elkaar vinden
Voetbal leidt ook tot verbroedering, Romolo de Wolf en Rijnmond-verslaggever Dennis van Eersel kunnen het voorlopig goed met elkaar vinden © rijnmond
Nog twee nachtjes slapen en dan staan Feyenoord en AS Roma tegenover elkaar in de finale van de Conference League in Tirana. Maar voetbal gaat niet alleen om de strijd op het veld, zo laten zowel de Nederlanders als de Italianen bij een Albanese voetbalschool zien waar zij samen een clinic organiseerden voor de lokale jeugd. "En je merkt dat deze stad ontzettend trots is om dit te organiseren."
Het is een mooi beeld van hoe voetbal op zijn tijd ook tot veel verbroedering kan leiden. Trainers met Feyenoord-shirts staan zij aan zij met mannen in de bekende rood-gele kleurencombinatie van AS Roma. En daar nog tussendoor rennen veel kleine voetballertjes in shirts van de lokale voetbaltrots KF Tirana met de bal aan hun voeten. "Na schooltijd houden ze hier normaal voetbalclinics voor kinderen uit zogeheten aandachtswijken", zo legt Ton Strooband uit, verantwoordelijk voor de maatschappelijke zaken bij Feyenoord. "Met onze aanwezigheid hier willen we meehelpen en het wat meer cachet geven."
Feyenoord en AS Roma slaan handen ineen bij voetbalschool in Tirana: 'Feyenoord is meer dan 90 minuten voetballen'

Burgemeester is trots

En Feyenoord helpt niet in zijn eentje mee, ook een delegatie van AS Roma helpt mee en de lokale burgemeester is daar maar al te trots op. "We doen dit sowieso wel vaker", legt Strooband uit. "We zijn al in meerdere landen geweest en door dit te ondersteunen willen we laten zien dat Feyenoord meer is dan alleen 90 minuten voetballen."
Wat ieder geval zeker is, is dat ze in Tirana de naam Feyenoord niet snel zullen vergeten. Want aan alles in de stad merk je dat ze massaal toeleven naar de finale. "Overal in de stad zie je dat de finale leeft en ook merk je hoe trots ze zijn dat ze dit mogen organiseren", besluit Strooband wanneer hij net heeft geposeerd met alle kinderen, de burgemeester en Romolo de Wolf, de karakteristieke mascotte van de Romeinen.