HOFPLEINFONTEIN

Yes! Toch een duik in de Hofpleinfontein als Feyenoord wint

Gaan Feyenoorders deze week de Hofpleinfontein in?
Gaan Feyenoorders deze week de Hofpleinfontein in? © JB Media
Hoewel burgemeester Ahmed Aboutaleb eerder nog hintte op een lege Hofpleinfontein, kunnen supporters van Feyenoord woensdag bij winst van de Conference League tóch een duik nemen in de fontein. Maandagmiddag werden de brandweerslagen erin gehangen voor 300 duizend liter water.
"Zondagavond hebben we 'm leeg laten lopen", meldt Bart Griendt namens Stadsbeheer. Toen verdween niet alleen het water, maar ook de duurdere elementen. "De ornamenten hebben we weggehaald en worden opgeslagen. Dus als Feyenoord wint, kunnen fans een duik nemen. Hij is nu bestormingsproof."
In mei 2017 namen supporters voor het laatst bezit van de Hofpleinfontein, toen Feyenoord zich kroonde tot kampioen van de eredivisie. Ook toen was Griendt betrokken bij de verzorging van de fontein. "Toen zijn we een week bezig geweest om de schade te herstellen. De opdrachtgever zei nu: haal alles er maar uit, dan blijft het in ieder geval heel."

Paar emmertjes water halen

Het vullen van de fontein is overigens geen kwestie van een paar emmertjes water halen of één of twee tuinslangen in de fontein hangen. "Er gaat 300 duizend liter water in", vertelt Griendt. En dat is niet zomaar gepiept. Het vullen van de fontein duurt twaalf uur lang en gebeurt met behulp van brandweerslangen.
Of de fontein woensdagavond nog in een bepaalde kleur wordt verlicht, durft Griendt niet te zeggen. "Vroeger ging er kleurstof in. Dat is nu niet meer het geval. Tegenwoordig gaat dat met ledverlichting automatisch."