nieuws

Hoe duur is het om een bad te nemen?

Een bad nemen kan goed zijn voor je gewrichten.
Een bad nemen kan goed zijn voor je gewrichten.
Hans Houweling belde ons op om te vragen:
Wat kost een keer een bad nemen in plaats van de douche, in termen van energie en geld? Ik mag graag in bad gaan zitten, zeker sinds ik vijf maanden geleden mijn nekwervels brak en daarvan nog aan het revalideren ben, maar moet ik me schuldig voelen?

Antwoord:

Volgens het Nibud verbruiken wij voor het douchen 70 liter water. Een bad vergt toch al gauw het dubbele, dus 140 liter water. Duizend liter water kost gemiddeld € 1,35. Per liter kost water dus € 0,00135. Met andere woorden één liter water kost veel minder dan één cent. Op basis van de kosten van water kost douchen: 70 liter x € 0,00135 = € 0,09. Een bad gaat dus kosten: 140 liter x € 0,00135 = € 0,19. De kosten van het water zelf vallen mij mee, maar niemand gaat met koud water douchen of in bad.

Wat kost het verwarmen van het water?

Leidingwater is te koud om te gebruiken voor het douchen. Het water moet van een temperatuur van ongeveer 10 graden verwarmt worden naar een temperatuur van ongeveer 38 graden. Op het internet circuleren verschillende bedragen over het verwarmen van water en dat is ook terecht, want de kosten verschillen sterk. Er zijn tegenwoordig zeer zuinige boilers te verkrijgen en die beinvloeden de kosten van het stoken sterk. Voor de zekerheid ben ik uitgegaan van de kosten die het Nibud gebruikt. Bij het gebruiken van een gasboiler kost het douchen € 0,29 en een bad € 0,55. Als ik hier de kosten van het water zelf aftrek kom ik voor het douchen op € 0,20 en voor een bad op € 0,36 aan verwarmingskosten. Uitgaande van een elektriche boiler bedragen de energiekosten van het douchen € 0,35 en een bad € 0,78.

Overige kosten van het douchen

Met de kosten van het water en de verwarming bent u er eigenlijk nog niet. Eigenlijk moeten de kosten van de shampoo, zeep en badolie en dergelijke kosten ook nog meegerekend worden. Na het douchen moeten de handdoeken weer in de wasmachine waar ook weer water en energie verbruikt gaat worden. Voor de overzichtelijkheid heb ik deze kosten buiten beschouwing gelaten.
Conclusie: onder douche gaan kost gemiddeld € 0,37 en een bad kost gemiddeld € 0,76.

Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag het de Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden.