FINALE

Geen zorgen: dit is waarom Feyenoord vanavond van AS Roma gaat winnen

Cyriel Dessers viert zijn winnende goal voor Feyenoord tegen Olympique Marseille
Cyriel Dessers viert zijn winnende goal voor Feyenoord tegen Olympique Marseille © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Nee, voetbal laat zich niet alleen vangen in cijfers. Maar toch: de rol van data en statistieken is in het voetbal de afgelopen jaren flink toegenomen. Kijk alleen al naar het aantal data-analisten dat tegenwoordig voor voetbalclubs actief is. Maar ook onder supporters bevinden zich echte cijferfetisjisten. Feyenoord-fan Jorrit Hoekstra is zo iemand.
Hoekstra legt - aan de hand van statistieken - uit waarom Feyenoord woensdag wint van AS Roma. De interesse van de 24-jarige Hoekstra voor voetbaldata werd gewekt in zijn studententijd. "Ik kwam via Twitter terecht bij een paar analyses. Toen dacht ik: de reden waarom iets kan gebeuren op het voetbalveld, dat vind ik heel interessant. Daarna ben ik het zelf ook eens gaan proberen. Eerst heel basic, maar hoe meer je leest en doet, hoe meer je je ontwikkelt."
Hoekstra woont in het Noord-Hollandse Hoorn en is seizoenkaarthouder in De Kuip. Hij doet dit puur voor de lol. "Ik vind het leuk, vrienden vinden het leuk. Er is zoveel data, maar dat wordt voor mijn gevoel nog zo weinig gebruikt." En dus dook hij - op verzoek van Rijnmond - in een grote bak met cijfers. Hoekstra kwam boven met een handvol redenen waarom Feyenoord een goede kans maakt tegen AS Roma.
Jorrit Hoekstra
Jorrit Hoekstra © Privé

Op deze punten maakt Feyenoord kans

Druk zetten - Olympique Marseille, de tegenstander in de halve finale, had veel moeite met de 'agressieve' druk die Feyenoord zette. En dat terwijl de Fransen normaal gesproken al 180 keer per wedstrijd onder druk worden gezet. Roma, dat hier slechts 134 keer per duel mee te maken heeft, zal dit dus als nog heftiger ervaren.
Daarbovenop heeft Roma - in vergelijking met Marseille - veel meer moeite om zich onder die druk uit te spelen. De spelers van Marseille, die zo waren geschrokken van de druk van Feyenoord en dit in de media meermaals aankaartten, raken de bal onder druk gemiddeld kwijt na 18 passes. Bij Roma is dit al het geval na 12.05 passes.
En Feyenoord zelf? De mannen van Arne Slot laten de tegenstander gemiddeld slechts 7.97 passes geven voor ze succesvol ingrijpen. Op papier kan Feyenoord dus voetballen op de manier die het zo goed beheerst, terwijl Roma daar best eens moeite mee kan hebben.
Voorzetten - Rui Patricio, de doelman van Roma, is niet iemand die graag van zijn lijn komt. Slechts vijf keer viste de Portugees een voorzet uit de lucht. Liefst 25 procent van de voorzetten van de tegenstander van Roma kwam aan. Nee, een pro-actieve doelman is Patricio niet. Het lijkt erop dat hij zijn kwaliteiten op enige afstand van de doellijn niet vertrouwt. Dat geldt overigens ook voor zijn medespelers.
Van alle keepers in de Italiaanse Serie A heeft Patricio met 23 passes, inclusief doeltrappen, verreweg de minste passes van de competitie. Haal hier de doeltrappen vanaf en je kunt constateren dat hij in open spel bijna niet wordt aangespeeld. De verdediging vastzetten en doorjagen op de keeper kan dus best eens lonen voor Feyenoord. De Romeinen zijn immers niet gewend om hem aan te spelen, wat wellicht kan leiden tot paniek.
Counter - Als Feyenoord drukt zet, slaagt het er na gemiddeld 7.97 passes in om de bal te onderscheppen. Roma lukt dit gemiddeld na 11.13 passes. Op twee teams na heeft de ploeg van trainer José Mourinho in de Serie A het meest druk gezet in de aanvallende helft van het veld.
Keeper Rui Patricio valt echter weer uit de toon: hij komt gemiddeld slechts 13 meter uit zijn doel. Kortom, niet veel verder dan de penaltystip. Door agressief druk te zetten op de passieve keeper kan er een gigantische ruimte ontstaan in de counter, waar Luis Sinisterra, Reiss Nelson en Guus Til van kunnen profiteren.
Verdediging - De zwervende spits Tammy Abraham is de speler van Roma die het meest wordt gevreesd. Dat is niet zonder reden: met zijn doelgerichtheid en doelpunten vormt hij een direct gevaar voor Feyenoord, net zoals Dimitri Payet dat was namens Marseille. In de heenwedstrijd in De Kuip, waarin Payet 90 minuten speelde, raakte de zwervende Fransman de bal slechts 45 keer. Normaal gesproken lukt hem dit 64 keer per wedstrijd.
In het heenduel met Feyenoord had Payet, die geblesseerd uitviel in de return in Marseille, dus 30 procent minder balcontact. Marcos Senesi en Gernot Trauner weten hoe ze een beweeglijke aanvaller moeten uitschakelen.

Hier moet Feyenoord voor waken

Counters - Uiteraard ligt er voor Feyenoord ook gevaar op de loer. De Rotterdammers hebben bij balbezit geen tijd om te treuzelen. Vanuit de visie van Arne Slot jaagt Feyenoord vaak direct door op de bal om die zo snel mogelijk weer te heroveren. AS Roma lijkt hier echter op berekend en probeert de bal al weg te spelen voor de tegenstander kan reageren. Roma heeft namelijk met afstand het hoogste aantal 'snelle uitbraken' in de Serie A.
Gemiddeld schuiven de Italianen de bal met 1.66 meter per seconde naar voren. Concreter betekent dit dat ze na elke 25.7 succesvolle passes een schot richting het vijandelijke doel lossen. Daarmee kan er alvast rekening worden gehouden met een hele intensieve wedstrijd. Feyenoord windt er immers ook geen doekjes om en haalt al na 23.2 succesvolle passes de trekker over. Mourinho wordt vaak verweten een defensief ingestelde trainer te zijn, maar geef Roma even tijd en ruimte en de schoten vliegen je om de oren.
Corners - Het is inmiddels al lang en breed bekend wat het 'geheime' wapen van Roma is. Dat zijn de corners. Niet zo gek ook als je bedenkt dat Roma daarmee ondersteuning krijgt vanuit Statsbomb, één van de grootste voetbaldatabedrijven ter wereld. En dat is best opvallend: in zijn tijd bij Manchester United keek Mourinho data-analisten nog met de nek aan. Inmiddels lijkt hij ze te omarmen.
Liefst elf doelpunten van Roma kwamen dit seizoen uit corners, waarbij vooral Abraham en zijn landgenoot Chris Smalling nadrukkelijk worden gezocht. Soms maken zij als enige een loopactie, maar de laatste twee keer deden juist de teamgenoten om Smalling heen dat, terwijl hijzelf bleef staan. Gevolg: de verdediging van de tegenstander rende druk door het zestienmetergebied heen en verloor Smalling, die vervolgens makkelijk kon scoren, uit het oog.
Het zal hard tegen hard gaan, want Feyenoord weet de 'dode spelmomenten', zoals corners en vrije trappen, goed te verdedigen. Slechts vier keer kreeg Feyenoord dit seizoen een doelpunt tegen uit een dood spelmoment, liefst zestien keer leverde het een doelpunt op.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl