EXCELSIOR

Excelsior laat zege in eerste finaleduel door handen glippen na late goal ADO Den Haag

Marouan Azarkan na zijn goal tegen ADO Den Haag
Marouan Azarkan na zijn goal tegen ADO Den Haag © Orange Pictures - Herman Dingler
Excelsior heeft een bittere pil moeten slikken tegen ADO Den Haag. De ploeg van Marinus Dijkhuizen leek lange tijd op een overwinning af te stevenen, maar door een late goal van Sem Steijn moest Excelsior genoegen nemen met een 1-1 eindstand. Zondag om 18.00 uur is de return waarin bepaald wordt wie er uiteindelijk promoveert naar de eredivisie
Nadat de ploeg van hoofdtrainer Marinus Dijkhuizen Roda JC en eredivisionist Heracles Almelo wist uit te schakelen, was het deze ronde de beurt aan ADO Den Haag. Tijdens de eerste finale kreeg Excelsior een flinke meevaller. Azarkan keerde terug van een blessure en kon zelfs in de basis beginnen bij de Kralingers.
Marinus Dijkhuizen heeft nog vertrouwen in zondag
De wedstrijd begon wisselvallig. Excelsior begon dreigend aan de wedstrijd met Azarkan. De huurling van Feyenoord kwam er verschillende keren goed, maar dit leidde niet tot erg grote kansen. De eerste echte kans was voor Den Haag met Sem Steijn. Hij kreeg echter de bal verkeerd op zijn schoen en de bal ging ver naast het doel van keeper Stijn van Gassel.
El Yaakoubi na Excelsior-ADO Den Haag
Excelsior nam vervolgens het initiatief over van de bezoekers. Met verschillende kansen voor Mats Wieffer, Reuven Niemeijer en Azarkan kwam de ploeg van Marinus Dijkhuizen gevaarlijk voor het doel van ADO Den Haag. De kansen werden echter om zeep geholpen, waardoor de 0-0 stand na een halfuur nog steeds op het bord stond.

Veel druk naar voren

Excelsior kreeg veel de bal in de eerste helft, maar vlak voor rust kwam ADO Den Haag wat meer in het spel voor. Beide ploegen wisten echter niet te imponeren in Kralingen waardoor de ploegen met een gelijke stand naar de kleedkamer gingen. In de rust werd smaakmaker Reuven Niemeijer naar de kant gehaald en vervangen door Couhaib Driouech.
Blijdschap bij Excelsior na de goal van Azarkan
Blijdschap bij Excelsior na de goal van Azarkan © Orange Pictures - Herman Dingler
Na twee minuten in de tweede helft kwam dan toch de 1-0 voor Excelsior. Na een goede bal van achteruit werd de bal goed voorgegeven door invaller Driouech. Azarkan kon de bal relatief gemakkelijk binnen tikken en zette daarmee zijn ploeg op een verdiende 1-0 voorsprong.
Azarkan was bijna matchwinner na zijn goal in de 47e minuut

Zuur einde voor Excelsior

Na de voorsprong van Excelsior kwamen beide ploegen nog weinig voor het doel. Excelsior leek de voorsprong wel prima te vinden en ADO had nog altijd moeite om controle over de wedstrijd te krijgen. De keepers hoefden nog weinig in actie te komen en zo stevende de wedstrijd op een 1-0 eindstand af.
ADO Den Haag kreeg in het laatste kwartier nog een paar kleine kansjes, maar kreeg de bal niet langs doelman Van Gassel. Een minuut voor tijd kwamen de bezoekers toch nog langszij door een goal van Steijn. Daarmee heeft de ploeg van Marinus Dijkhuizen de eerste finale gelijkgespeeld terwijl het daar lange tijd niet op leek. Zondag speelt Excelsior de tweede finale waarna bepaalt wordt wie er komend seizoen mag spelen in de eredivisie.