nieuws

Kamervragen over doorlaten drugstransporten

© archief.
ChristenUnie, SP en D66 willen tekst en uitleg van minister Van der Steur van Justitie over het mogelijk doorlaten van drugstransporten met medeweten van de politie. Ze wijzen er op dat dit in Nederland verboden is sinds de IRT-affaire in de jaren '90.
De berichten over het geregeld doorlaten van de transporten
. Advocaat Jan-Heijn Kuipers vertelde erover tijdens een zitting in de zaak tegen zijn cliënt Gerrit G. Hij staat terecht voor het faciliteren van cocaïnetransporten in de Rotterdamse haven.
Na een televisie-uitzending van afgelopen vrijdag waarin hetzelfde werd gezegd, zijn drie politici in de pen geklommen en hebben de minister om opheldering gevraagd. Het gaat om CU-leider Gert-Jan Segers, SP'er Michiel van Nispen en D66-collega Kees Verhoeven. Ze hebben maandag kamervragen ingediend.
De drie kamerleden zijn bang dat justitie haar boekje te buiten gaat. Ze vrezen voor een herhaling van de IRT-affaire toen grote partijen drugs op de Nederlandse markt kwamen onder toeziend oog van het Interregionaal Rechercheteam Noord-Holland/Utrecht (IRT).