FINALE

Bikkelharde vleugelverdedigers Geertruida en Malacia leerden het spelletje op de rauwe pleintjes van Zuid

Doelpuntenmaker Lutsharel Geertruida en Tyrell Malacia vieren de 2-3 bij Partizan Belgrado-Feyenoord
Doelpuntenmaker Lutsharel Geertruida en Tyrell Malacia vieren de 2-3 bij Partizan Belgrado-Feyenoord © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Vleugelverdedigers Lutsharel Geertruida (rechtsback) en Tyrell Malacia (linksback) zijn Feyenoorders die opgegroeid zijn op Zuid. Op de rauwe voetbalveldjes in -respectievelijk- Feijenoord en Hillesluis hebben ze de basis geleerd van het bikkelharde verdedigen. Hoe kijken deze wijken naar hun jongens? Je ziet ze nu in De Kuip. Zo zie je maar wat zo’n veldje kan betekenen.”
Feyenoorder Lutsharel Geertruida is een jongen van de club en groeide op in De Peperklip in de wijk Feijenoord. Tussen de wedstrijdfoto’s op zijn Instagram staan af en toe portretten van hem met het markante wooncomplex van 549 sociale woningen op de achtergrond.
“Een voorbeeld voor de wijk”, noemt buurvrouw Lisa hem trots. Vanuit haar raam kijkt ze uit naar het binnenplein van De Peperklip, een woongebouw in de vorm van een gelijknamige gebruiksvoorwerp. Op dit pleintje is het fundament gelegd voor de ijzersterke verdediger die Lutsharel nu is.
Er komen nog meer bekende Rotterdammers uit de Peperklip. Zoals Shabu. Een buurjongen van Lutsharel van wie onlangs een documentaire is gemaakt en die nu in de bioscopen draait. Hij is trots en vindt vooral inspiratie uit het feit dat de Feyenoorder zo gedreven is. “Ik kijk op hoe hij elke dag zo vroeg opstaat. Op een dag als mijn filmcarrière ook in de lift zit moet ik ook vroege draaidagen maken.” 
Ik kijk op hoe hij elke dag zo vroeg opstaat
Buurjongen van Geertruida
Een ander pleintje in de naastgelegen wijk Hillesluis was de thuisbasis van Tyrell Malacia. “Hij mocht altijd met de grote jongens meespelen”, zegt een jongen. Met vrienden zit hij voor een huis pal voor het Stichtseplein, een plek waar vroeger veel gedeald werd en de auto’s met Franse kentekens vaak door de straten reden. Overdag spelen de kinderen tussen de lege blikjes energydrink en plasticzakjes op de grond.
Natuurlijk zijn de jongens trots op Malacia omdat hij uit hun wijk komt, maar ze willen er niet te veel over vertellen. “Voor een barkie (honderd euro) vertel ik alles”, zegt een jongen. Het is al snel duidelijk dat geld en materiële spullen veel waarde hebben voor de jongens. Een jongen zegt dat hij weet wat voor discipline Malacia heeft en dat hij daarom veel bereikt heeft: “Vroeg opstaan, trainen, elke dag weer”. Dat is niet voor hem weggelegd, hij zegt dat hij snel geld wil verdienen.
Voetbalveld in de Peperklip
Voetbalveld in de Peperklip © Rijnmond

Kracht van Feyenoord

Op een pand aan het Afrikaanderplein prijkt het Feyenoordlogo. Hier huist De kracht van Feyenoord, de maatschappelijke tak van de club. Hier probeert Feyenoord de levens van kinderen uit de kwetsbare wijken op een positieve manier te veranderen door middel van sport. En daar hebben ze ook voorbeelden als Malaria en Geertruida bij nodig. 
Docent Marissa Vos werkt voor Feyenoord en ziet hoe belangrijk rolmodellen zijn voor de kinderen. “Ze zien dan dat ze ook ergens begonnen zijn en de top hebben bereikt, spelers hebben daarin een belangrijke functie. Je ziet de kinderen ook veranderen als de spelers bij ons op de pleintjes komen. Ze kijken op tegen deze speler en halen daar ook hun motivatie uit. Je ziet de kinderen net iets meer hun best doen.”
De Peperklip en Lutsharel Geertruida
De Peperklip en Lutsharel Geertruida © Rijnmond
Terug naar de Peperklip. Een van die jongens die tegen Geertruida opkeek is Rosh, de kleinzoon van buurvrouw Lisa. Hij is een vrolijke jongen en laat meteen de plek zien waar hij Lutsharel zag voetballen. Het was ooit een veldje en nu een voetbalkooi. “Je zag al snel dat hij een goede voetballer was met ‘skills’. Je ziet hem nu in de Kuip. Zo zie je maar wat zo’n veldje kan betekenen”.
Zelf wil Rosh influencer worden. Hij is net als Lutsharel in De Peperklip opgegroeid. “Het geeft me een trots gevoel dat hij uit De Peperklip komt en nu voor Feyenoord speelt. Over de uitslag van de finale heeft hij geen twijfels: “We gaan kampioen worden!” Verderop in zijn tuin zit de 91-jarige Jan Raayer. Hij is een van de eerste bewoners van De PeperKlip. “Het was vroeger een slechte buurt met veel inbraken en overlast. Dat is nu gelukkig anders.”

Vlaggen

Ook hij is trots op het feit dat Lutsharel hier vandaan komt. Ondanks het gebrek aan Feyenoordvlaggen voor de ramen wonen er volgens hem hier veel Feyenoordsupporters. “De vlaggen komen wanneer ze winnen.”
Het is einde middag en de scholen zijn uit. Steeds meer kinderen komen richting het binnenplein waar ook veel bankjes en speeltoestellen zijn. Natuurlijk kennen ze allemaal Lutsharel Geertruida. Stuk voor stuk zijn ze trots op hun buurtgenoot. “Het is goed dat iemand uit deze wijk het haalt om bij Feyenoord te spelen”, zegt een jongen. De uitslag volgens de kinderen? Een dikke 3-1 overwinning voor Feyenoord. 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl