LOKAAL

Opfriscursus autorijden voor 65-plussers: 'Het zijn de goedwillenden die van een vreemde willen horen hoe zij zich bewegen in het verkeer'

Cursist Alex achter het stuur
Cursist Alex achter het stuur © Dennis Koorevaar
"In de dode hoek kijken, dat vergeet ik weleens," vertelt Alex Bosman Jansen. Hij is een van de deelnemers die de opfriscursus autorijden volgde deze week in Dordrecht. "Ik ben blij dat die meneer mij daar opnieuw aan herinnerd heeft."
De cursus begon dinsdag in de Pauluskerk met een reactietest. Daarna gingen de 65-plussers in hun eigen auto een rondje in de regio rijden. Onder andere de dode hoek, maar ook twee handen aan het stuur en andere handelingen die je snel vergeet tijdens het autorijden kwamen nog eens aan bod. "Mensen zijn benieuwd naar hoe zij nog rijden," vertelt oud-examinator Frans van Berkel. "Het zijn de goedwillenden die toch maar van een vreemde willen horen hoe zij zich bewegen in het verkeer."
Hoe ouder je wordt, hoe minder je reactievermogen wordt, ontdekte ook Alex. "Dat is de reden dat ik mijzelf heb opgegeven. Laat ik eens kijken hoever ik kom, dacht ik. En het valt me zeker niet tegen." Oud-examinator Ron Streur bevestigt dat: "De dode hoek is wel een dingetje, maar verder, zoals de plaats op de weg of de snelheid, was het allemaal goed. Als deze meneer de dode hoek in de gaten houdt, kan hij nog lang aan het verkeer deelnemen."
Ook de 86-jarige meneer Berrevoets nam deel aan de cursus. "Aan het eind van de rit krijg je een briefje, dat is mooi. Het is ook goed dat we een reactietest moeten doen. Ik zou anderen zeker aanbevelen om hieraan deel te nemen."
De opfrisrondjes van de cursisten van deze week gingen zo goed als vlekkeloos, maar het kan ook goed mis gaan. En omdat de cursisten in hun eigen voertuig zitten, kunnen de examinatoren niet ingrijpen. "We kunnen niet meer doen dan advies geven," zegt Van Berkel. "Als het mis gaat dan maken we het rondje rustig af en gaan we zo snel mogelijk terug." De bestuurders wordt dan geadviseerd om te stoppen met autorijden of nog eens een aantal rijlessen te nemen.