VERKEER

Pas na Pinksteren noodoplossing voor kapotte Calandbrug

De Calandbrug
De Calandbrug © Rijnmond
De Rozenburgers zullen nog ruim een week tien kilometer extra moeten fietsen vanwege de kapotte Calandbrug. Een alternatief, vermoedelijk een fietsbus, is pas na Pinksteren (5 en 6 juni) beschikbaar. Dat is woensdagmiddag na overleg duidelijk geworden.
Op dit moment wordt onderzocht hoe het project fietsbus wordt ingericht. Zo is nog niet duidelijk waar de fietsers kunnen opstappen voor het alternatieve vervoer. "Maar de bedoeling is dat de mensen na Pinksteren er gebruik van kunnen maken", zegt een woordvoerder van ProRail, dat de brug beheert.
Ook wordt nog gedacht aan een pontje van de ene na de andere kant van de Brittanniëhaven. "Maar daar spelen meerdere zaken nog een rol. Veiligheid is één van de belangrijkste aspecten. De oevers zijn hoog en er varen grote schepen. Dat moet wel veilig kunnen gebeuren."
Inwoners van Rozenburg lieten al eerder doorschemeren dat ze zich aan hun lot overgelaten voelen. Al twee weken, sinds 11 mei, is de Calandbrug kapot. Het gaat om lagers van de brug. De nieuwe onderdelen zijn besteld in Zweden.
Vanwege het belang van de scheepvaart, is besloten om de brug in geopende stand te laten staan. Dat betekenen dat al het verkeer van en naar Brielle, Hellevoetsluis, Europoort en de Maasvlakte moet omrijden via de Rozenburgsesluis. Leefbaar Rotterdam heeft voor volgende week donderdag 2 juni een debat in de Rotterdamse gemeenteraad aangevraagd.
Vanaf maandag 11 juli tot en met 6 oktober zal er op werkdagen overdag reparatiewerkzaamheden worden uitgevoerd onder de Calandbrug. Scheepvaart die wil passeren, wordt verzocht dat met 'bijzondere voorzichtigheid' te doen en golfslag te vermijden.