FEYENOORD

Feyenoord bijt zich stuk op efficiënt AS Roma en verliest finale Conference League

Ook Cyriel Dessers wist het verschil tegen AS Roma niet te maken
Ook Cyriel Dessers wist het verschil tegen AS Roma niet te maken © VK Sportphoto / Yannick Verhoeven
Feyenoord is er woensdagavond niet in geslaagd om de vierde Europese prijs in de clubhistorie te veroveren. Eén doelpunt was voor het uiterst efficiënte AS Roma voldoende om de ploeg van Arne Slot in Tirana op de knieën te dwingen: 1-0.
Met Justin Bijlow onder de lat begon Feyenoord aan de belangrijkste Europese wedstrijd sinds 8 mei 2002, toen de Rotterdammers na een 3-1 overwinning op Borussia Dortmund voor het laatst een Europese hoofdprijs in de wacht wisten te slepen. Het was tot woensdag één van de drie Europese hoofdprijzen die Feyenoord in de clubhistorie wist te winnen, naast de eindzeges van de Europa Cup I (1970) en UEFA Cup (1974).

Eén kans, één goal

Daar komt dus geen Conference League bij. In een eerste helft die nooit echt loskwam, was een doelpunt van Nicolo Zaniolo een spaarzaam moment van opwinding. Het was nota bene het eerste schot van de wedstrijd. Zaniolo kwam in kansrijke positie, nadat Gernot Trauner onder een lange bal van Gianluca Mancini doorging. Zaniolo was er in de zestien vervolgens als de kippen bij om de Romeinen op voorsprong te schieten.
AS Roma viert de treffer van Nicolo Zaniolo
AS Roma viert de treffer van Nicolo Zaniolo © VK Sportphoto / Yannick Verhoeven
Buiten enkele speldenprikjes, wist Feyenoord in de eerste helft niet gevaarlijk te worden. Orkun Kökcu en Fredrik Aursnes dwongen Roma-doelman Rui Patricio tot handelend optreden, maar dat verdiende geen naam.

Roma wankelt, maar houdt stand

Direct na de pauze slaagde Feyenoord er wél direct in om gevaar te creëren. Voor de Rotterdamse aanhang was het Gianluca Mancini die - onder druk van Gernot Trauner - bijna zijn eigen doelman verschalkte, maar de paal redding zag brengen. Kort daarna pareerde Rui Patricio een poging van Guus Til én een verwoestende knal van Tyrell Malacia, wiens schot via de vingertoppen van de Portugese doelman op de lat belandde.
Gianluca Mancini werkt de bal onder druk van Gernot Trauner op de paal
Gianluca Mancini werkt de bal onder druk van Gernot Trauner op de paal © VK Sportphoto / Yannick Verhoeven
Steeds nadrukkelijker kreeg Feyenoord grip op het duel, terwijl Roma zich na rust uiterst slordig toonde. Na een uur spelen leek Cyriel Dessers na een slippertje van Chris Smalling een uitgelezen kans te krijgen op de gelijkmaker, maar de spits werd teruggefloten vanwege buitenspel. En ook Reiss Nelson kwam in de zestien in kansrijke positie. De trekker overhalen lukte de vleugelspeler echter niet.
Roma wankelde in die fase, maar hervond zich. Bijlow hield Feyenoord nog tweemaal op de been na pogingen van Jordan Veretout en Lorenzo Pellegrini. In de blessuretijd was Bryan Linssen nog dichtbij de gelijkmaker, maar hij miste de bal.
De Romeinen hielden derhalve stand en trokken de zege in de Arena Kombëtare uiteindelijk over de streep. Daardoor kroont niet Feyenoord, maar AS Roma zich tot de eerste winnaar van de Conference League. Een anticlimax na een voor de Rotterdammers prachtig Europees seizoen.
Orkun Kökcü baalt na afloop van de verloren finale van de Conference League
Orkun Kökcü baalt na afloop van de verloren finale van de Conference League © VK Sportphoto / Yannick Verhoeven

AS Roma - Feyenoord 1-0 (1-0)

32' 1-0 Nicolo Zaniolo
Opstelling Feyenoord: Bijlow; Geertruida, Trauner (74' Pedersen), Senesi, Malacia (89' Jahanbakhsh); Aursnes, Kökcü (87' Walemark), Til (60' Toornstra); Nelson (74' Linssen), Dessers, Sinisterra
Analyse AS Roma-Feyenoord (1-0): Spelers hebben gezorgd voor prachtige avonturen in Europa!'