FINALE

VIDEO | De tranen na Tirana: 'Een finale verliezen draag je de rest van je leven mee'

Hoe langer je ergens naartoe leeft, hoe harder de teleurstelling binnenkomt. Dagenlang keek Rotterdam uit naar de avond van dé finale, na 20 jaar weer kans op een Europese titel. Kosten noch moeite werden gespaard om in Tirana te komen, een kaartje voor de Kuip te bemachtigen of een andere plek in de stad om de wedstrijd op groot scherm te volgen. Maar het feest bleef uit, Feyenoord ging strijdend ten onder.
Op de Binnenrotte in Rotterdam worden biertjes naar het scherm met juichende Italianen gegooid. De sfeer was al gelaten en na het laatste fluitsignaal blijft het stil.
Het verdriet is ook te zien op teleurgestelde gezichten in De Kuip, waar 50 duizend mensen op grote schermen de wedstrijd keken. Een applaus voor Feyenoord kon er nog wel af, maar na de wedstrijd verlaat iedereen snel het stadion.
In de fanzone in de binnenstad van Tirana heeft ook niemand er meer zin in, ziet verslaggever Frank Stout. "Onverdiend, je had hier mogen winnen, Roma heeft niks gecreëerd", zeggen twee teleurgestelde fans. "Het was het gewoon niet. Je hoopt op de gelijkmaker, hij hing in de lucht. Roma was niet de spelmaker. Maar we hebben Marseille eruit gespeeld, we zijn supertrots op Feyenoord. Nu gauw terug naar m'n appartement, dan drinken we nog een biertje. Een verliesdrankje."
Het blijft niet overal rustig in de stad, maar de Binnenrotte stroomt gelaten leeg. "Je verliest niet elke dag een Europese finale", zegt Erik. "Ik heb wat tijd nodig om dit een plekje gegeven. Een finale verliezen draag je de rest van je leven mee. Nog maar een biertje, de stad heel houden en naar huis."
De Hofpleinvijver bleef leeg. Of nee, niet helemaal. Twee dames wagen het erop. Hand in hand.