nieuws

‘Sylvana Simons moet partijnaam aanpassen’

Antidiscriminatiebureau Art.1 in Rotterdam eist dat Sylvana Simons haar partij een andere naam geeft. De organisatie is een speciale juridische procedure tegen de politica gestart.
Sylvana Simons stapte eind december uit de politieke partij Denk. Ze begon een eigen partij onder de naam Artikel 1.
Verwarring
Maar volgens directeur Cyriel Triesscheijn heeft het in Rotterdam gevestigde bureau de naam Art.1 al jaren geleden laten vastleggen. Hij vreest dat er verwarring ontstaat als Simons dezelfde naam gaat gebruiken.

Triesscheijn vindt dat Art.1 boven de politieke partijen moet staan. Een politieke partij kan artikel 1 van de grondwet nooit claimen, zegt hij.
Procedure
De directeur van Art.1 is inmiddels een zogeheten inbreukprocedure begonnen. Dat is een klacht tegen inbreuk op onder meer een merknaam.
Triesscheijn hoopt dat hij en Simons er nog in onderling overleg uitkomen en dat het uiteindelijk niet tot een rechtszaak hoeft te komen.
"We hebben haar op 30 december een mailtje gestuurd, maar ze heeft nog niet gereageerd. Dan moet je de volgende stap zetten", verklaart Triesscheijn. "Als er geen reactie komt, zetten wij door, maar we hebben nog vertrouwen."
Art. 1 is een landelijk bureau dat informatie over discriminatie uit heel Nederland verzameld en onderzoek doet.