FINALE

Aangifte na vernieling van hartvormige beelden voor de zorg tijdens rellen in Rotterdam

Relschoppers trokken de beelden na de Feyenoord-finale van hun sokkel. Het witte beeld is van striptekenaar Robert van der Kroft.
Relschoppers trokken de beelden na de Feyenoord-finale van hun sokkel. Het witte beeld is van striptekenaar Robert van der Kroft. © JBMedia
Initiatiefnemer Herman Poort van Heart Work Heroes heeft aangifte gedaan van vernieling van acht plastic beelden die stonden op het Kruisplein bij Centraal Station. Vandalen rukten ze in de nacht van woensdag op donderdag van hun sokkels en stampten ze kapot tijdens de rellen na de nederlaag van Feyenoord tegen AS Roma in de finale van de Conference League in Tirana.
Deze donderdagochtend is Herman Poort aangeslagen. Hij rijdt door het centrum van Rotterdam langs alle 41 beelden van de tijdelijke expositie van Heart Work Heroes. Nadat hij op de laatste plek geweest is, haalt hij ondanks alles toch nog opgelucht adem. De drie beelden bij het Depot Boijmans van Beuningen in Museumpark staan er nog.
Tekst gaat door onder de foto:
De beelden bij het Depot Boijmans van Beuningen staan er nog
De beelden bij het Depot Boijmans van Beuningen staan er nog © Herman Poort
Dat geldt ook voor de beelden op de meeste andere locaties. Alleen op het Kruisplein langs de promenade naar de hoofdingang van het Centraal Station zijn acht beelden verdwenen. Op foto's van de rellen die ontstonden na de verloren finale tegen AS Roma woensdagavond is te zien dat de beelden rondslingeren op de stoep bij het Kruisplein.
Uit de betonnen sokkels steken stukken staal die de voeten van de beelden moesten vastklemmen. "Ze hebben echt heel veel geweld gebruikt om ze eraf te slopen", zegt Poort. "Ik ben er echt ziek van."

Vrouw overleed op jonge leeftijd

Poort bedacht de beeldententoonstelling nadat zijn vrouw op jonge leeftijd overleed aan leukemie. Hij wilde het werk van de zorg op een positieve manier onder de aandacht brengen en startte het project Heart Work Heroes, in samenwerking met onder andere IC-specialist Diederik Gommers van het Erasmus MC. De beelden staan tot en met 26 juni in het centrum van Rotterdam. De bedoeling is dat ze daarna geveild worden. De opbrengst zal gaan naar het verbeteren van het aantal stageplekken voor studenten in de zorg, het verbeteren van het imago van werken in de zorg en een project waarbij jongeren via de Giovanni van Bronckhorst Foundation ervaring kunnen opdoen met werken in de zorg. "Het gaat om banen in de zorg in de breedste zin van het woord. Van schoonmaker, helpende en verpleegkundige tot aan specialist."
Maar nu zijn er dus acht beelden verdwenen. De kans dat de politie en stadsbeheer ze van de straat geraapt hebben en meegenomen hebben om ze veilig te stellen lijkt klein. Een woordvoerder van de politie zegt dat het zo druk was dat de agenten daar waarschijnlijk geen tijd voor gehad hebben. Een woordvoerder van Stadsbeheer, de dienst van de gemeente Rotterdam die de stad na elk festijn weer netjes opruimt, heeft intern navraag gedaan en zegt dat de gemeente de beelden niet heeft meegenomen. "Ze zijn illegaal weggehaald."

Bankjes van beton ook gesloopt

Een fotograaf heeft een relschopper zien lopen met een hartvormig beeld waarop een Feyenoord-shirt geschilderd was. "Hij had het onder zijn arm."
De beelden wogen niet veel, zegt de Rotterdamse striptekenaar Robert van der Kroft. "Ik heb het een maand in mijn atelier gehad. Ik schat dat het zonder de sokkel een kilo of tien weegt."
Het beeld is van plastic en hol, maar nadat de kunstenaars klaar waren met hun werk zijn ze van binnen verstevigd met metaal, zegt Poort. "Ze zijn daardoor een stuk zwaarder geworden. Als je ziet dat relschoppers de betonnen banken in de Koopgoot ook uit de grond getrokken hebben, valt wel op te maken dat het daar niet aan ligt."
Tekst gaat door onder de foto:
De politie rukte uit naar het Kruisplein waar de verdwenen beelden stonden
De politie rukte uit naar het Kruisplein waar de verdwenen beelden stonden © JB Media
De waarde van het beeld is volgens de initiatiefnemer niet makkelijk in te schatten. "Daar zou ik echt naar moeten kijken. Wat kost het een kunstenaar zo'n werk te laten maken?", zegt hij. Dan zijn er nog de kosten van het maken van de mal en het gieten van het beeld in de mal.
De kans dat ze nog opduiken is minimaal. "Ik heb beelden gezien waarop te zien is dat relschoppers ze kapot stampen. Dat beeld met het Feyenoord-shirtje bijvoorbeeld." De kans is groot dat de veegdiensten de scherven hebben opgezogen en dat de beeldjes dus in kleine stukken beland zijn bij het afval.
Of de kunstenaars van de acht verdwenen beelden ze opnieuw willen maken, kan Poort niet zeggen. "Ik heb nog geen tijd gehad om het daarover te hebben."
Van der Kroft zegt meteen nadat hij hoort dat zijn beeld naar de gallemiezen is dat hij een nieuw beeld wil maken. Hij is er stil van dat het beeld weg is, zegt hij. "Ik moet er even van bijkomen."

'We zetten onze schouders eronder'

Maar uit het veld geslagen is hij niet. "Ik heb een maand nagedacht over wat ik met het beeld zou doen. Maar toen ik eenmaal wist dat ik er een stripverhaal op ging tekenen, was het in een paar dagen af. Ik heb mijn werk zorgvuldig gedocumenteerd en overal foto's van gemaakt. Ik kan het zo opnieuw maken."
Dat wordt dan dus een kopie van het origineel? "Dat is eigenlijk minder leuk. Ik denk dat ik er dan toch nog wat aan verander", aldus de Rotterdamse tekenaar van de strips Sjors en Sjimmie.
Wat initiatiefnemer Poort van Heart Work Heroes betreft gaat de veiling door en komen er nieuwe beelden voor de verloren kunststukken in de plaats. "Ik ga overleggen met het bestuur. We zetten onze schouders eronder."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl