BEDREIGING

Homofobie, bedreigingen en antisemitisme: spandoeken in Tirana ‘overschrijden alle grenzen’

De bekladding van het COC-kantoor.
De bekladding van het COC-kantoor. © MediaTV
Dreigende en kwetsende teksten op spandoeken van Feyenoord-aanhangers zorgen opnieuw voor ophef. Dit keer werden de spandoeken in Tirana getoond en op de foto vastgelegd. Burgemeester Aboutaleb, zijn dochter, Paul van Dorst en de Roze Kameraden worden in de teksten onder meer dood gewenst. De politie is een onderzoek gestart. De Rotterdamse raad debatteert donderdag.
Op de foto wordt Hitler verheerlijkt en worden ook de hoofdletters en tekens van SS gebruikt. Ook is een spandoek te zien van de RJK, een groep Feyenoord-supporters. De tag RJK werd eerder gekoppeld aan de bekladding van het COC-pand in Rotterdam, aan de bedreigingen van Feyenoord-directeur Mark Koevermans, thuis in Bergschenhoek en aan het ingooien van de ruit bij een Vlaardingse persfotograaf. De onderzoeken van de politie naar deze voorvallen lopen nog.
Voor PvdA-voorman Co Engberts is de maat vol. Hij heeft voor donderdag een debat in de Rotterdamse gemeenteraad aangevraagd. De woordvoerder van Aboutaleb en ook Paul van Dorst besloten gisteren na het zien van de foto niet te reageren om de actie niet nog meer aandacht te gunnen. Engberts: "Maar dat moet wel. Anders ziekt het maar door! We moeten optreden anders wordt het van kwaad tot erger. Alle grenzen zijn al overschreden. Wat volgt?"

Regenboogvlag hijsen

Het raadslid weet dat Feyenoord er niet alleen iets aan kan doen. "Maar de club kan ook meedoen door zich uit te spreken. Bijvoorbeeld door naast Paul van Dorst op Roze Zaterdag te gaan staan. Door de regenboogvlag die dag in het stadion te hijsen. Maar ook wij als politiek kunnen iets doen door met een breed plan te komen voor het Rotterdams voetbal en Feyenoord in het bijzonder om dit gedrag een halt toe te roepen. Dat kunnen we alleen samen."
Engberts verwijst ook naar de brief die minister Helder van Sport vorige week aan de Tweede Kamer schreef. "Daarin staat dat de KNVB-richtlijnen al voldoende wettelijke basis hebben om tijdens wedstrijden in te grijpen. Dus bij spreekkoren handelen door bijvoorbeeld de wedstrijd stil te leggen ."
Ook vindt Engberts dat de eerdergenoemde aanvallen op personen en instantie bij politie en justitie meer urgentie mogen krijgen. "Ik hoop dat het meer prioriteit krijgt, zodat een aangifte leidt tot een vervolging."

Walgelijk

Een woordvoerder van Feyenoord noemt de teksten op de spandoeken in één woord walgelijk. "Zoals al heel vaak aangegeven wijzen wij iedere vorm van discriminatie, uitsluiting, bedreiging en intimidatie af en dus zeker ook dit soort misselijkmakende uitingen. Met Feyenoord en wie wij zijn heeft dit helemaal niets te maken! Je vraagt je echt af wat hen – die er als altijd weer laf, want onherkenbaar, mee op de foto gaan – bezielt."
Feyenoord wil de kwestie graag aanpakken en aan een oplossing werken. Maar dat kan de club niet alleen. "Hoewel het de naam van de club schaadt en we er dus vreselijk van balen is wel duidelijk dat Feyenoord dit maatschappelijke probleem niet en in elk geval niet alleen kan oplossen. Al was het maar omdat we dus niet weten wie het zijn en dit zich steeds weer afspeelt buiten het stadion."
De club zegt ook stappen te zetten in deze kwestie. "Op zeer korte termijn zal de club contact zoeken met zowel de politie als de gemeente om te bezien hoe we, mogelijk met nog andere partijen, hier samen ten strijde kunnen trekken.”
De woordvoerder van Feyenoord noemt de foto een treurig einde van alle andere mooie dingen die in Tirana gebeurden. "Het is bijzonder triest voor iedereen die bij Feyenoord betrokken is om met de bewuste foto te worden geconfronteerd. Zeker na de teleurstelling van het verliezen van de finale als ook de bijzondere trots die er juist heerst over de Europese campagne en het schitterende feest in de fanzone in Tirana en in onder meer de Kuip."

Supportersvereniging

Kees Lau, voorzitter van de supportersvereniging van Feyenoord sluit zich bij die woorden aan. Hij noemt de actie ‘bijzonder treurig’. “Het is extra zout in de wonden, na de verloren finale van woensdag."
De voorzitter wil benadrukken dat ‘dit niet Feyenoord is’. “Dit is een groepje met extreme denkbeelden.”
Lau stelt ook vast dat het niet de eerste keer is dat deze groep negatief in het nieuws komt. “Maar je weet niet wie het zijn en dat maakt optreden ook zo lastig. Het is te hopen dat justitie iets weet te vinden.”
Ook zegt Lau dat de groep met minimale inspanning een maximale publiciteit weet te bereiken. “Je ziet dat die foto vroeg in de ochtend is genomen. Er was waarschijnlijk niemand in de buurt. Het wordt op een Tsjechische site geplaatst. Als niemand in de media het had opgepikt, had niemand er iets van gezegd. Nu kunnen we alleen maar de conclusie trekken dat het heel erg verdrietig is. Dit is niet Feyenoord.”
Justitie laat weten dat de teksten op de spandoeken worden onderzocht, ook al zijn de feiten in Tirana gepleegd. De teksten zijn ook op Nederlandse pagina's op Instagram gedeeld.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl