ROTTERDAM

Pita is de eerste dove tattooartiest van Rotterdam

Tattoo-artiest Pita aan het werk
Tattoo-artiest Pita aan het werk © Open Rotterdam
Tatoeëren is niet iets wat je in twee tellen leert. En al helemaal niet als je doof bent. De Rotterdamse Pita Ekicioglu gaf haar droom niet op en krijgt nu uiteindelijk bij EMPIRE INK in Rotterdam-Crooswijk de kans om als eerste dove tattooartiest te worden opgeleid.
Het was niet makkelijk voor Pita om iemand te vinden die haar de kneepjes van het vak wilde bijbrengen. "Heel veel mensen zeiden: 'ik heb geen tijd, dat is al lastig... je bent ook nog doof, dus dat kost ook veel tijd'. Dat vond ik verschrikkelijk. Ik snapte niet waarom ik geen kans kreeg."
Zelf zat de Rotterdamse al die tijd niet stil. Ze begon met thuis oefenen op nephuid. Ook keek ze veel filmpjes, al was dat ook nog een behoorlijke uitdaging omdat ze niet kon horen wat er werd uitgelegd. "Met goed kijken en nadoen heb ik veel geoefend. Alles wat je moet weten, heb ik mezelf geleerd."

Nooit opgeven

Uiteindelijk was daar Gianni Cristina van EMPIRE INK. "Toen ik haar leerde kennen op social media, zag ik dat ze echt wilde leren en doorgaan’’, vertelt hij. “Voor mij is het heel fijn om haar te accepteren en haar te leren tatoeëren. En zij leert mij dat je nooit moet opgeven als je iets wil bereiken.”
Tatoeëren geeft Pita kracht, ze kan alles vergeten en ontspannen. Pita hoopt wel dat het in de toekomst makkelijker kan gaan tussen de doven en de horenden. “Ik wil graag aan de horende Rotterdammers meegeven dat ze meer kansen moeten geven aan de doven. Dat we samen één wereld vormen, dat we met elkaar zijn”, zegt Pita hoopvol.
Dit is een verhaal van onze mediapartner Open Rotterdam.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl