ENTERTAINMENT

Mamma Mia! Weerman Ed Aldus ontmoet zijn helden van ABBA: 'Ik had de dag van mijn leven'

Bijna, bijna kon hij ze aanraken. Voor een speciale show met avatars van de bandleden van ABBA, was fan van het eerste uur en Rijnmond-weerman Ed Aldus afgereisd naar Londen. Dat hij plotsklaps oog in oog met de vier Zweedse sterren stond, was een enorme kers op een enorme taart.
Ed Aldus is al tientallen jaren fan van ABBA. Niet gek dus dat hij naar Londen afreisde voor het concert van zijn dromen: niet met de wereldberoemde bandleden zelf. Nee, het zijn hologrammen die uitbeelden hoe ze er in hun succesvolste jaren uitzagen. Dat onze weerman zijn helden ook nog in het echt te zien kreeg, was niet in hem opgekomen.
Donderdag was de grote dag eindelijk daar: in Londen stond Aldus bij een hek, tussen drommen fans en journalisten. Plotseling boog toetsenist Benny Andersson af naar het het hek waar hij stond. "Toen gingen Björn, Frida en Agneta erachteraan. De man die naast mij stond kreeg zelfs nog een handtekening van Benny". zegt Aldus door de telefoon tegen Rijnmond.
Ze zijn natuurlijk alle vier een stuk ouder dan toen ze op de top van hun succes waren, in de jaren 70. "Maar Agneta zag er nog heel leuk en goed uit. En ze is al 74", zegt Aldus. "Frida was oud geworden. Ze liep met een stok."

Avatars eng realistisch

Hoe bizar was het om erna naar de show te kijken: met speciale technologisch keek je naar avatars van de Zweedse popformatie die in 1974 het Eurovisie songfestival won met het liedje Waterloo. "Ze zongen zelfs liedjes die ze nog nooit op een podium gespeeld hebben. Het is zo realistisch, het is gewoon eng", zegt Aldus. "Maar het is wel fantastisch dat dit tegenwoordig allemaal kan."
Zaterdag gaat Aldus opnieuw naar een concert van ABBA. "Vrijdag ga ik niet halen. We hebben woensdag 20 kilometer door Londen gelopen en vandaag gaan we weer de stad in. Ik ben nog helemaal kapot."