CHRISNATUURLIJK

Het dak op met Chris Natuurlijk!

Dakbos Depot Boijmans van Beuningen
Dakbos Depot Boijmans van Beuningen © Ossip van Duivenbode
Chris Natuurlijk neemt je zaterdag 28 mei vanaf 08:00 uur mee de hoogte in, het dak op. Samen met Jet Manrho bezoekt Chris Natuurlijk groene daken, maar het gaat ook over een roze en een oranje dak en een park voor mens en dier bovenop het dak van een oud spoorviaduct in Rotterdam.
Met de Rotterdamse Dakendagen van 2 tot en met 5 juni in het vooruitzicht kun je op zaterdag 28 mei in Chris Natuurlijk op Radio Rijnmond alvast luisteren naar een special over vooral groene daken.
Winy Maas van architectenbureau MVRDV geeft een rondleiding door het dakbos van Depot Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Tot zijn genoegen doen de bomen het goed op deze hoogte, maar volgens de ontwerper van het Depot kan het hierboven nog wel wat “bossiger” met planten tussen het gras die bijen aantrekken en vogels die misschien wel een nestje maken in de bomen. Marco Mouwen en Toon Ebben van Boomkwekerij Ebben hebben in Rotterdam al veel daken vergroend met hun bomen. Behalve het Dakpark in de Vierhavenstraat en de daktuinen van het Erasmus MC , komen ook de bomen op het dak van het Depot van de kwekerij uit Brabant. De boomkwekers hebben er alle vertrouwen in dat het dakbos ook andere natuur zal trekken. Koolmeesjes weten de bomen op het dak van het Depot al te vinden en Mouwen is enthousiast bij het zien van een larve van het lieveheersbeestje en nieuwe scheuten van de berken op het dak.
Chris Natuurlijk op het dak van het Depot
Chris Natuurlijk op het dak van het Depot © Rijnmond

Roze dak

Het dak van het Depot biedt uitzicht op Het Podium bovenop het dak van het Nieuwe Instituut. De roze trap naar het eveneens roze gekleurde podium in aanbouw, gaat 1 juni open en moet deze zomer dé plek worden voor festivals, lezingen en muziek. Gijs Rikken van MVRDV legt uit hoe het idee voor dit tijdelijke dakproject is ontstaan.
Het Podium op het Nieuwe Instituut
Het Podium op het Nieuwe Instituut © Rijnmond

18,5 vierkante kilometer ongebruikte platte daken in Rotterdam

Architect Winy Maas vertelt wat je kunt bereiken met een groenere stad met multifunctionele daken om energie op te wekken, te wonen, water op te vangen en te recreëren tussen het groen. Bruggen kunnen die daken met elkaar verbinden.
Samen met de Rotterdamse Dakendagen heeft MVRDV de Rotterdam Rooftop Walk ontworpen, een tijdelijke tentoonstelling in de binnenstad over wat er in de toekomst mogelijk is op daken. Rotterdam bijvoorbeeld heeft 18,5 kilometer aan ongebruikte platte daken.
Boomkwekers Marko Mouwen en Toon Ebben en Jet Manrho kijken in de bomen op het dakbos naar een koolmeesje
Boomkwekers Marko Mouwen en Toon Ebben en Jet Manrho kijken in de bomen op het dakbos naar een koolmeesje © Rijnmond

Een andere blik op de stad

Jet Manrho en Chris Natuurlijk zijn in hoger sferen. Op Hemelvaartsdag is de Rotterdam Rooftop Walk geopend, een initiatief van de Rotterdamse Dakendagen die in het eerste weekend van juni worden gehouden.
Met Léon van Geest, directeur van de Rotterdamse Dakendagen en Dakendiva Esther Wienese doen Chris Natuurlijk en Jet Manrho een stukje van de Rotterdam Rooftop Walk. Na een wandeling over de zestig meter lange loopbrug boven de Coolsingel die van bovenaf een stuk groener lijkt, belandt het gezelschap op het dak van de Bijenkorf waar voorbeelden zijn te zien van wat er allemaal kan op platte daken.

Nog verder de hoogte in

Verder gaat het in Chris Natuurlijk over groene inspiratieboeken, over scholeksters die houden van daken met kiezels en het ontwerp van De Urbanisten voor het Hofbogenpark, een langgerekt park voor mens én dier bovenop het oude Hofpleinlijnviaduct in Rotterdam.
Artist impression Hofbogenpark met perrons
Artist impression Hofbogenpark met perrons © Rijnmond
Zaterdag 28 mei van 08:00 tot 09:00 in Chris Natuurlijk op Radio Rijnmond.