MUZIEK

Bijzonder! Ook zonder coronamaatregelen 50 balkonconcerten voor ouderen: 'Er komt iets goeds uit corona voort'

Balkonconcerten voor ouderen in tijden van corona
Balkonconcerten voor ouderen in tijden van corona © Lou Wolfs (l) en Karym Ahmed (r
Altijd al voelde hij zich betrokken bij ouderen. Juist die mensen hebben een bijzondere plek in zijn hart. Het zijn de mensen 'die onze stad hebben opgebouwd'. Daarom begon Jeroen Wolfs twee jaar geleden, midden in coronatijd, balkonconcerten voor ouderen. Maar ook zonder het virus blijft hij denken aan de ouderen en daarom gaat hij door.
Corona was pas net in de wereld. Wolfs kreeg zeventien concerten van de grond. Nu, twee jaar later, staat een nieuwe zomer voor de deur en zijn het er maar liefst vijftig: "Laten we afkloppen dat de maatregelen wegblijven. Dan is dit echt een concert wat corona heeft gebracht. Er komt iets goeds uit voort", zegt hij vol passie.
Wolfs liep tegen schrijnende verhalen aan. Daarom was hij blij dat hij ouderen iets kon bieden. Het idee is simpel: de ouderen gaan op hun balkon zitten, terwijl buiten voor de flat, het appartementencomplex, of welk gebouw dan ook, een groep muzikanten hits van vroeger ten gehore brengt. Een gulden concept in coronatijd, toen ouderen niet naar buiten mochten en bijna niemand nog met ze in aanraking kwam.

Nog altijd levensvatbaar

Hoe nu verder? Daar heeft Wolfs hard over nagedacht. Samen met Stichting Droom en Daad is de initiatiefnemer van de zomerserenades tot de conclusie gekomen dat de concerten ook nu nog levensvatbaar zijn. Sterker nog, het kon groter dan het al was. Woningcorporaties, zorginstellingen, ze zijn allemaal benaderd om de beste plekken te zoeken.
Initiatiefnemer Jeroen Wolfs met een oudere uit de verzorgingsflat in Ommoord
Initiatiefnemer Jeroen Wolfs met een oudere uit de verzorgingsflat in Ommoord © Lou Wolfs
Het mooie aan de vijftig concerten die deze zomer gepland staan, is dat ze - Wolfs klopt af - zonder coronamaatregelen kunnen doorgaan. Hij ziet het al helemaal voor zich: "Nu kunnen ze met familie en vrienden op hun balkon zitten. Heerlijk met een flesje wijn en wat nootjes erbij."
En juist voor ouderen die minder mensen in hun omgeving hebben, is er nu de gelegenheid om dicht bij de muzikanten plaats te nemen: "Die komen naar beneden en kunnen op een stoel rondom de muzikanten gaan zitten. Misschien dat ze zelfs wel een dansje maken."
Over de muziek hoeft niemand zich zorgen te maken, zegt Wolfs. "Het zijn hitjes van vroeger in een modern jasje. Het zijn jonge muzikanten die vooral met oudere muziek aan de slag gaan." Zo wanen de ouderen zich weer in hun jeugd. Vorig jaar stonden onder andere Diep in Mijn Hart van Jaap Valkhoff, Meisje van Zestien van Boudewijn de Groot en Ketelbinkie van Frans van Schaik op de playlist.
De concerten vinden plaats bij ouderencomplexen in heel Rotterdam, maar het is niet de bedoeling dat het voor heel de buurt is. "We maken het niet breed bekend. Het is echt een cadeau voor de ouderen", zegt Wolfs. De muzikanten nemen plaats in de binnentuin, op een groenstrook, de parkeerplaats of op een stoep. Overigens is het de bedoeling dat ook volgend jaar en het jaar erop zomerserenades worden gegeven.