nieuws

Kades afgezet vanwege verwacht hoogwater

In Rotterdam zijn sinds donderdagmiddag verschillende kades afgezet, omdat vrijdagmiddag een hoge waterstand wordt verwacht in de Maas. Tijdens het hoogwater houden de politie en de gemeente de situatie in de gaten. Het hoogtepunt van het hoogwater is waarschijnlijk tussen 16.00 en 17.00 uur.
De afzettingen zijn op de kades van het Noordereiland, op de Maasboulevard, bij de Esch, op de Wilhelminakade, bij de Kreeksehaven, Zuiddiepje in Oud IJsselmonde, langs de Piet Smitkade en het Boterdiep in de omgeving van het Feyenoordstadion.
Mensen mogen hun auto komende tijd niet langs de kades parkeren. Auto's worden als het nodig is weggesleept door de gemeente, zodat auto's niet in de Maas verdwijnen.
Wie wil weten tot hoe ver het water stijgt, kan een speciale kaart van de gemeente Rotterdam in de gaten houden.
Maassluis en Vlaardingen
Behalve Rotterdam worden ook in andere plaatsen langs de Maas kades afgesloten. In Maassluis gaat de loswal op de Burgemeester de Jonghkade dicht.
In Vlaardingen gaan de loswallen en rijwegen langs de Buitenhaven en de Koningin Wilhelminahaven en het oostelijk deel van de Maasboulevard dicht.
Maeslantkering
Het hoogwater heeft te maken met twee achtereenvolgende stormen in combinatie met springtij in de Noordzee. De hoogste waterstand wordt verwacht tussen 16.10 uur en 17.10 uur.
Mogelijk wordt vrijdag de Maeslantkering bij Hoek van Holland gesloten vanwege het stijgende water. De kering is slechts één keer eerder gesloten vanwege de hoge waterstand. Dat was in 2007.

Als de Maeslantkering dichtgaat, blijft de haven van Rotterdam open. Alleen de Nieuwe Waterweg is in dat geval gestremd. Schepen moeten dan in de Noordzee voor anker.
Het westelijk havengebied blijft volgens het Havenbedrijf Rotterdam bereikbaar voor de zeevaart.
Brouwersdam
De Brouwersdam is vrijdag ook van 12.00 tot 18.00 uur dicht vanwege harde wind en hoogwater. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden, zegt Rijkswaterstaat. De N57 blijft wel open.

De Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel ging in de nacht van woensdag op donderdag al dicht. Vrijdag gaat de kering weer dicht van 12.00 uur tot 22.00 uur.