MUZIEK

Margriet schreef als 7-jarige ABBA-fan een brief aan de burgemeester: ‘Kunt u ze weer bij elkaar brengen?’

Margriet was al jong fan van ABBA
Margriet was al jong fan van ABBA © Rijnmond
Toen ze in 1992 ‘The winner takes it all’ door het plafond van haar vaders slaapkamer hoorde dreunen, was ze nog maar 7 jaar oud. Vanaf dat moment werd Margriet Leenheer (36) samen met haar beste vriendinnetje Irene ABBA-fan voor het leven. Ze schreven zelfs de burgemeester van Barendrecht een brief, in de hoop dat hij de band weer bij elkaar kon krijgen. Komend weekend gaan de vriendinnen naar het langverwachte ABBA-Voyage concert in Londen.
"Toen we zeven jaar oud waren, ontdekten we de muziek van ABBA. Mijn vader draaide de muziek, ik hoorde het en was meteen fan", vertelt Margriet. Ze was net een paar maanden fan toen ze erachter kwam dat de band uit elkaar was. Een grote teleurstelling. "Wij wilden naar ze toe. Het liefst ook zelf met ze zingen. We hadden net zelf een band opgericht: ‘De Bouters’, met Lisa Dog en Agata Stew, dat waren onze artiestennamen. Het was in feite alleen maar a capella zingen en herrie maken. Maar we wilden dat laten horen aan ABBA en dachten dat we dan misschien wel samen op het podium mochten staan."
Dus gingen Margriet en Irene op zoek naar iemand met invloed in de wereld. "De machtigste man – nu zou het natuurlijk net zo goed een vrouw kunnen zijn – die we konden bedenken, was op dat moment de burgemeester van Barendrecht, Thieu van de Wouw."
Margriet en haar vriendinnetje Irene als kind
Margriet en haar vriendinnetje Irene als kind © Margriet Leenheer

Brief aan de burgemeester

"We klommen in de pen en vroegen of de burgmeester er niet voor kon zorgen dat ABBA weer bij elkaar kwam. Vol verwachting stopten we de brief in de brievenbus van het gemeentehuis in Barendrecht."
Een paar weken later viel er een brief van de burgemeester op de deurmat:
Beste Margriet,
Een tijdje geleden heb ik je brief ontvangen. In deze brief vraag je of ABBA weer opgericht kan worden en of je samen met ABBA kan zingen. Hier in het gemeentehuis kunnen we veel, maar het weer oprichten van een popgroep is toch wel een beetje te moeilijk voor ons. Misschien is dit wel een telleurstelling voor je. Toch hebben we een verrassing. In het pakje bij deze brief zit iets waarbij je in ieder geval kan zingen.
Zorg er wel een beetje voor dat je ouders niet al te veel last hebben van de muziek.
Moeite had de gemeente zeker gedaan. De ouders van Margriet en haar vriendinnetje Irene waren opgebeld om te vragen welke ABBA-cd ze nog niet hadden en de meisjes kregen allebei een ander cd’tje met nieuwe muziek.

Altijd ABBA-fans gebleven

"We bedachten ook altijd spelletjes waar we ABBA in verwerkten. Als kleine meisjes speelden we politieagentje en noemden we elkaar Agneta, Björn, Benny of Anni-Frid." De twee zijn altijd ABBA-fans gebleven en delen nog vaak mooie herinneringen.
Ook toen vorig jaar het nieuwe album van ABBA uitkwam, maakten Margriet en Irene er een speciaal moment van om samen te luisteren.
Volgende week gaan de vriendinnen naar het ABBA-Voyage-concert in Londen, samen met hun mannen. "Die hebben we ook mee weten te slepen, tot aan de deur, vanaf daar werd het ze te gortig", lacht Margriet.
In 1982 besloot ABBA tijdelijk uit elkaar te gaan, maar de break-up werd uiteindelijk definitief. Tot de band in 2018 aankondigde terug de studio in te gaan voor de release van een aantal nieuwe nummers. De release werd vele malen uitgesteld, totdat in september 2021 de nummers Don’t Shut Me Down en I Still Have Faith In You uitkwamen. In november van datzelfde jaar kwam zelfs een heel album: ‘Abba Voyage’. De band heeft aangekondigd na deze comeback écht definitief uit elkaar te gaan.

Jaloers op Ed Aldus

Ook Rijnmond-weerman Ed Aldus is groot ABBA-fan. Hij was in Londen bij de première van ABBA-Voyage, het concert met hologrammen – ook wel avatars, of ABBAtars - van de bandleden. Dat concert is een jaar lang te zien in de speciaal gebouwde ABBA-arena in het Queen Elizabeth Olympic Park in Londen. Hoewel ABBA zelf niet bij de concerten is, kon Ed de band op de première wél van dichtbij aanschouwen. Tot grote jaloezie van Margriet: "Ik ben wel blij dat er ook échte fans bij waren op de première, ik wist dat Ed groot fan is. Maar auw! Het deed wel een beetje zeer."
Alle nummers kennen de dames van A tot Z: "We zijn vroeger ook naar coverbands van ABBA geweest. Daar stonden we meestal op de eerste rij alles mee te zingen. Uiteindelijk gaven ze ons zelfs de microfoon en zeiden ze: 'Doen jullie het maar, want jullie weten het toch beter dan wij.'"
Op welk nummer de vriendinnen straks het hardst mee staan te zingen in Londen? "Dat is een moeilijke! Ze openen met ‘The Visitors’ heb ik gehoord. Maar ‘Lay all your love on me’ is natuurlijk ook super en bij ‘Mama Mia’ kunnen we ook niet stil blijven."
Margriet en Irene in Groningen, op bezoek bij een ABBA-coverband
Margriet en Irene in Groningen, op bezoek bij een ABBA-coverband © Margriet Leenheer