ROTTERDAMSE DAKENDAGEN

8 x mooie Rotterdamse daken waar je straks even op mag lopen

Rotterdam Rooftop Walk is en open en trekt veel bekijks
Rotterdam Rooftop Walk is en open en trekt veel bekijks © Rijnmond
Het is open! De Rotterdam Rooftop Walk. Een maand lang kun je hoog over de Coolsingel lopen vanaf het WTC Rotterdam naar de Bijenkorf, ter ere van de jaarlijkse Rotterdamse Dakendagen. Reden voor Rijnmond om de leukste, mooiste en meest verrassende daken van Rotterdam op een rij te zetten.

1. Depot Boijmans Van Beuningen

Winnaar van Rooftop award 2020. Op het dak staan volwassen berkenboompjes en huist ook een goed gerecenseerd restaurant. In het radioprogramma Chris Natuurlijk, zaterdagochtend op de radio, leggen architect Winy Maas en boomkweker Toon Ebben uit hoe dat is gegaan. De bomen zijn op een bepaalde manier gekweekt, waardoor de wortels een soort platte pannenkoekvorm hebben en niet naar beneden groeien.
De bomen hebben de lentestormen allemaal overleefd, mede omdat een speciale berkensoort is gekozen die beter tegen wind kan. Winy Maas noemt het uitzicht vanaf het Depot de Rotterdamse Panorama Mesdag. Dat is een cilindervormig schilderij, dat helemaal rond loopt. Tijdens de dakendagen van 3 tot en met 5 juni kun je onder meer aan yoga doen op het dak.
Het Depot
Het Depot © Ossip van Duivenbode

2. Het Nieuwe Instituut

Het Podium op het Nieuwe Instituut
Het Podium op het Nieuwe Instituut © Rijnmond
Vanaf 1 juni kunnen we een maand lang ook het (roze) dak op van Het Nieuwe Instituut, schuin tegenover het Depot. Het roze dak is een podium en moet het ‘festivalhart’ worden van de Rotterdam Architectuurmaand 2022. Het is de afgelopen weken opgebouwd. Met een lange steigertrap kun je de "pergola" van het museum op. Op het dak zijn lezingen, festivals, voorstellingen en filmvertoningen. De trap is ontworpen door het bureau waar Winy Maas deel vanuit maakt: MVRDV.

3. De Rotterdam Rooftop Walk

Esther Wienese en Jet Manrho op de Rotterdam Rooftop Walk
Esther Wienese en Jet Manrho op de Rotterdam Rooftop Walk © Rijnmond
Het andere tijdelijke dakevenement: de Rotterdam Rooftop Walk. Vanaf Hemelvaartsdag kun je daar het dak op. Wéér ontworpen door MVRDV, samen met de Rotterdamse Dakendagen.
Wat je kunt doen: De Coolsingel oversteken, vanaf het WTC Rotterdam naar de Bijenkorf. Op het dak ontdek je wat er in de toekomst mogelijk is op daken, zoals een landingsplek voor drones. De makers verwachten dat dan drones zullen worden gebruikt om pakketjes te bezorgen op de daken. Op de route staat onder meer kunst uit Boijmans van Beuningen en zijn voorbeelden te zien om daken te vergroenen. Toegang is 3.50 euro.

4. Groot Handelsgebouw

De trap in 2016 naar het dak van het Groothandelsgebouw.
De trap in 2016 naar het dak van het Groothandelsgebouw. © MVRDV
Een ander mooi dak, normaal gesproken alleen toegankelijk voor de huurders van het bedrijfsverzamelgebouw, is het dak van het Groothandelsgebouw. Tijdens de dakendagen kun je je opgeven voor een rondleiding op het dak. In 2016 is al eens een grote, witte trap gebouwd waarmee je zo het dak op kon lopen. Tijdens de Rotterdamse dakendagen van 2022 is het dak omgetoverd tot ‘freerun-paradijs’. Architect van het gebouw is Hugh Maaskant.

5. De Groene Kaap

De Groene Kaap
De Groene Kaap © Stebru
Winnaar Dak van het Jaar Award 2021. De Groene Kaap is een woningbouwproject op Katendrecht. In het wooncomplex zitten ‘groene verrassingen’, zoals daktuinen die met looppaden en bruggen aan elkaar verbonden zijn. Het is ook een lekkere plek om te verblijven, volgens de jury van de award en het gebouw heeft een uitkijkpunt met uitzicht op de Maashaven.

6. Hofbogenpark

Artist impression Hofbogenpark met perrons
Artist impression Hofbogenpark met perrons © Rijnmond
Het langste en smalste dakpark van Nederland moet nog worden aangelegd. Het park komt bovenop het spoor van de oude Hofpleinlijn en is twee kilometer lang en acht meter breed. Het moet straks een plek worden voor mens, dier én plant, vertelt Dirk van Peijpe van De Urbanisten, het bureau dat het ontwerp voor het Hofbogenpark maakt. In Chris Natuurlijk zegt hij het heel bijzonder te vinden dat het één van de weinige plekken is in de stad waar je zo lang aan een stuk door kunt wandelen zonder een verkeerslicht of kruispunt tegen te komen.
Langs het wandelpad komen perrons, met verschillende functies. Tijdens de dakendagen is Luchtpark Hofbogen, het eerste stuk van het dak, zal op het het kloppend hart van de dakendagen en kun je bijvoorbeeld salsa dansen op het dak.

7. Het Dakpark

In Delfshaven, op grote winkels van onder meer Albert Heijn en op negen meter hoogte, ligt het Dakpark. Volgens de eigenaren is het een van de grootste dakparken van Europa. Het biedt uitzicht op Delfshaven én de Merwe-Vierhavens. Je kunt er barbecuen en rondhangen. Het Dakpark had last van een overschot aan konijnen. De geur van leeuwenpoep moest de dieren verdrijven.

8. Las Palmas

Tijdens de Rotterdamse Dakendagen is het ook mogelijk om het dak van Las Palmas op te gaan. Dat is het gebouw op de Wilhelminapier, waar onder meer het Nederlands Fotomuseum huist. Las Palmas maakt deel uit van een route van daken die je op kunt met een rondleiding langs de Maas. Op het dak is op 4 juni ook het Tell ‘em Festival, een woordkunstfestival met spoken word, rap, storytelling en proza.
De hele uitzending van Chris Natuurlijk staat zaterdagochtend in het teken van Daken.