DE VERDIEPING

‘Wie als dubbeltje wordt geboren kan wel degelijk een kwartje worden’

Helaas hebben kinderen uit arme gezinnen of achterstandswijken later nog steeds niet dezelfde kansen als kinderen uit de middenklasse. Maar de mensen van organisatie jINC geloven in deze kinderen, die met behulp van speciale programma’s later de kansen krijgen waar ze recht op hebben. Zo leren ze al op jonge leeftijd ondernemen, solliciteren, plannen en kunnen ze een ‘bliksemstage’ lopen bij bedrijven in het Rijnmondgebied.
Ooit begonnen als wijkproject in Amsterdam Nieuw-West is jINC inmiddels uitgegroeid tot een organisatie die kinderen tussen de 8 en 16 jaar een duwtje in de rug geeft, met projecten in vijftien verschillende regio’s, waaronder Rotterdam. In ‘De Verdieping’ ontmoet Ruud de Boer drie bevlogen medewerkers. Zij leggen uit waarom in ieder kind kansen schuilen.

Piekerende jongen

Edgar is projectleider bij jINC Rotterdam. Hij legt uit dat zingeving hem naar jINC heeft gebracht. Hij ziet zichzelf als een van de piekerende jongeren die een organisatie als waar hij nu werkt, destijds goed had kunnen gebruiken. Hij gelooft er heilig in: “Wie als dubbeltje wordt geboren kan wel degelijk een kwartje worden”, zegt hij met een brede glimlach in de studio.
Edgar wordt vergezeld door de Zeeuwse Nomie (23) die haar Middelburgse leven verruilde voor een leven in de grote stad Rotterdam, waar ze Sociologie studeerde. Het contrast kan bijna niet groter. Na haar stage bij Vluchtelingenwerk Nederland wist ze het zeker: ze gaat voor gelijke kansen in deze maatschappij.

Gezinnen die het minder breed hebben

De 25-jarige Lars was eigenlijk ‘een commerciële jongen’ en had verschillende banen in de sales. Hij had het goed als opgroeiend kind in Barendrecht. Maar de coronaperiode opende zijn ogen: door meer thuiswerk hoorde hij ook meer van het gezin met vier kinderen in Rotterdam-Zuid dat onder het appartement van hem en zijn vriendin woonde, op slechts 40 vierkante meter. Lars wilde via zijn netwerk zijn commerciële activiteiten inzetten voor jINC.
Er is nog een hoop werk aan de winkel: uit een onlangs uitgebracht rapport van de Onderwijsinspectie bleek dat het niet echt goed gaat met het reken- en taalonderwijs en dat kansengelijkheid onder druk staat. Er is dus meer dan ooit behoefte aan de inspanningen van mensen zoals Edgar, Nomie en Lars. Ze strijden voor dat ene doel: van een dubbeltje een kwartje maken. Dat dat kan, bewijzen honderden kinderen op de dag ‘Baas van Morgen’ op 2 juni, waar zij de leiding pakken bij tientallen bedrijven.
Meer over jINC vind je hier.
Beluister het gesprek met Edgar, Nomie en Lars in ‘De Verdieping’ in dit bericht of via een van de onderstaande streamingplatforms:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl