BIESBOSCH

Feest in de Biesbosch: eerste visarend-kuiken kruipt uit het ei

De visarenden en hun eerste jong
De visarenden en hun eerste jong © Beleef de Lente
Het eerste ei van de visarenden die digitaal te volgen zijn is zaterdag uitgekomen. De roofvogels broeden in de Biesbosch op nóg twee eieren, vertelt boswachter Harm Blom. Hij heeft goede hoop dat ook die zullen uitkomen, want de ouders zijn inmiddels ervaren en de weersomstandigheden gunstig.
Harm Blom zag hoe de twee visarenden die iedereen via een webcam kan volgen hun eerste kuiken verwelkomden. De boswachter is positief gestemd. "Het jong lijkt nu al echt op een visarend", zegt hij enthousiast. "Het is heel klein en donzig, maar heeft al wel een soort Zorrostreepje op zijn kop. Een soort zwarte rand om zijn ogen."
Vanmorgen, nadat het ei uitkwam, heeft de mannetjesvisarend direct kennisgemaakt met het jong. Moeder was erbij toen het uitkwam. "Ze begonnen direct met voeren", vertelt de boswachter. Dat ging heel subtiel, legt hij uit. Allereerst wordt de juiste soort vis gevangen voor het jong, 'witvis', waarna deze zorgvuldig in piepkleine stukjes wordt gereten. De brokjes worden stuk voor stuk beoordeeld, en als ze te groot worden bevonden, dan eet vader of moeder visarend ze zelf op.
Hoogstwaarschijnlijk blijft het niet bij één jong voor de twee arendsouders. Er liggen nog twee eieren in het nest. "De eieren worden met tussenpozen van twee à drie dagen gelegd. Dus ze komen ook met dergelijke tussenpozen uit." Dat houdt in dat de komende dagen spannend worden voor Blom, de Biesbosch én de twee visarenden.

Ervaren ouders

Dit is lange na niet het eerste ei dat deze twee visarenden samen uitbroeden. "Ze broeden al zeven jaar in de Biesbosch", vertelt Blom. In al die jaren hebben de twee vogels succesvol voor veertien jongen gezorgd. "Daar komen dit jaar dus hopelijk nog drie bij", zegt Blom, doelend op de huidige leg, waarvan de eerste dus al het levenslicht heeft gezien.
Het zou zomaar kunnen dat er dit jaar dus nog een flink aantal jonge visarenden uitvliegen vanuit de Biesbosch. In het natuurgebied broeden momenteel drie visarendparen, een vierde paar is van hun nest gejaagd door slechtvalken. Ook bouwt een solitair mannetje een nest, waarvan onduidelijk is waar het vrouwtje is.
De Biesbosch was lange tijd het enige gebied in Nederland waar visarenden nestelen. Maar dit jaar broedt er waarschijnlijk ook een paartje op de Noord-Veluwe, vertelt Blom. De Biesbosch dient volgens hem als 'brongebied'. Vanuit het Nationale Park verspreidt de visarend zich dus - hopelijk - langzaam door het land.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl