KUNST

Na Feyenoord-finale verdwenen beelden voor de zorg duiken op in Rotterdam-Zuid

Twee beelden doken op in een plantsoentje in Rotterdam-Zuid
Twee beelden doken op in een plantsoentje in Rotterdam-Zuid © Tipgever Rijnmond
Een tipgever van Rijnmond heeft zaterdagmiddag twee hartvormige beelden voor de zorg teruggevonden in een woonwijk in Bloemhof in Rotterdam-Zuid. Ze stonden bijna 5 kilometer verderop tegen het hek van een plantsoentje voor een woonhuis.
Initiatiefnemer Herman Poort van Heart Work Heroes dat de beelden liet maken heeft ze over laten brengen naar een wijkgebouw.
Tijdens de rellen na de Conference Leaguefinale die Feyenoord verloor van AS Roma verdwenen acht van de 41 hartvormige beelden van Heart Work Heroes. Alle acht beelden stonden op het Kruisplein voor Centraal Station.

Mogelijk diefstal

De beelden die nu zijn teruggevonden hebben de namen 'Spetter', dat beschilderd is door striptekenaar Robert van der Kroft, bekend van Sjors en Sjimmie, en 'With Love' dat bewerkt is door Supisara Chotika. Van der Kroft is blij. "Wow, wat een fijn nieuws!", reageert hij.
Diefstal van de beelden is niet uit te sluiten, maar Poort vraagt zich wel af waarom iemand een kapot beeld zou willen stelen. De armpjes zijn er af, en de voeten waarmee de beelden aan de betonnen sokkel bevestigd waren zijn gehavend.
Inmiddels zijn vier van de acht verdwenen beelden terecht. Het beeld 'Robin Good' dat beschilderd is door street art-kunstenaar Tymon de Laat (bekend van zijn enorme schilderijen op buitenmuren van grote gebouwen) is te redden, volgens Poort. "Tymon heeft laten weten dat hij het beeld gaat herstellen." Voor het beeld met het Feyenoord-shirt ziet het er minder gunstig uit. Poort: "Dat heeft veel schade."
Tekst gaat door onder de foto:
Relschoppers trokken de beelden na de Feyenoord-finale van hun sokkel. Het witte beeld is van striptekenaar Robert van der Kroft.
Relschoppers trokken de beelden na de Feyenoord-finale van hun sokkel. Het witte beeld is van striptekenaar Robert van der Kroft. © JBMedia
De acht vernielde beelden stonden langs de promenade loodrecht op de hoofdingang van Centraal Station in het centrum van Rotterdam. De beelden maken deel uit van een collectie van 41 door kunstenaars beschilderde beelden die tot en met 26 juni op verschillende plekken in het centrum van de stad te zien zijn.

Veiling

De collectie is onderdeel van het project Heart Work Heroes van initiatiefnemer Herman Poort in samenwerking met onder andere IC-specialist Diederik Gommers van het Erasmus MC. Poort startte het project nadat zijn vrouw op jonge leeftijd overleed aan leukemie. Hij wil met het project het imago van werken in de zorg verbeteren, en banen promoten van schoonmaker tot verpleegkundige en medisch specialist.
Na 26 juni worden de beelden geveild. De opbrengst gaat naar onder andere een project van de Giovanni van Bronckhorst Foundation waarbij jongeren ervaring kunnen opdoen met werken in de zorg.
De politie rukte uit naar het Kruisplein waar de verdwenen beelden stonden
De politie rukte uit naar het Kruisplein waar de verdwenen beelden stonden © JB Media

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl